χρονολογιο κινηματων
φεμινισμος, α' κυμα
Το πρώτο φεμινιστικό κίνημα ήταν πρώτιστα αστικό και λευκό και παραμένει στη δημιουργία μιας συνείδησης ότι οι γυναίκες αποτελούν μια υπο-κατηγορία, με αποτέλεσμα την απαίτηση για κοινωνικά, εργατικά, εκπαιδευτικά και πολιτικά δικαιώματα, εντός όμως μιας αστικής νόρμας που αναπαράγει τη διαφορά μεταξύ ανδρών και γυναικών ως διακριτές ομάδες. Το χρονολόγιο περιορίζεται σε μια σύντομη αναδρομή και δεν γίνεται αναφορά τόσο στα ιδρύματα που δημιουργήθηκαν από τις αστές φεμινίστριες, την συγκεκριμένη περίοδο με στόχο τον ταξικό σωφρονισμό των κατώτερων στρωμάτων, όσο και στις αντίπαλες φωνές που προσπαθούσαν να μεταφέρουν το βάρος στο πώς η αστική νόρμα αναπαρήγαγε αυτή την ταξινόμηση της ζωής σε ανώτερη και σε κατώτερη. Το βάρος πέφτει ιδιαίτερα στις ελληνικές εξελίξεις, ενώ το χρονολόγιο δεν έχει επ’ ουδενί μια τελική μορφή ενώ θα μπορεί δυνητικά να εμπλουτίζεται και να διορθώνεται συνεχώς.
-
-
Αμερική
Η Susan B. Anthony και η Elizabeth Cady Stanton δημιούργησαν την Εθνική Ένωση Γυναικείων Δικαιωμάτων (National Woman Suffrage Association).
-
Γερμανία
Δημοσίευση του Friedrich Engels, Η Καταγωγή της Οικογένειας, της Ιδιοκτησίας και του Κράτους. Το βιβλίο επιχειρεί μια μαρξιστική προσέγγιση στην κατανόηση της αστικής οικογένειας και της γυναικείας υποτέλειας.
-
Αθήνα
Δημοσίευση της Εφημερίς των Κυριών από την Καλλιρόη Παρρέν. Η Παρρέν θα εξηγήσει, πως σκοπός της εφημερίδας ήταν να οργανώσει τις γυναίκες και να προσφέρει αυτό που οι άνδρες, και κατ΄ επέκταση, το κράτος τους είχε αρνηθεί, τη δυνατότητα φοίτησης σε όλα τα επίπεδα εκπαίδευσης, και την αναγνώριση της ικανότητάς τους να στηρίξουν μόνες τους οικονομικά τις ζωές τους, μέσω ενός τίμιου επαγγέλματος, που θα ανταποκρινόταν στην εκπαίδευση και στις ικανότητές τους.
-
Αμερική
Η Εθνική Ένωση Γυναικείων Δικαιωμάτων (National Woman Suffrage Association) συνεργάστηκε με την Αμερικανική Γυναικεία Ένωση για την Ψήφο (American Woman Suffrage Association) και σχηματίστηκε η Εθνική Αμερικανική Γυναικεία Ένωση Ψήφου (National American Woman Suffrage)
-
Αθήνα
Δημιουργείται το Εθνικό Συμβούλιο Ελληνίδων [40-70 γυναικεία σωματεία] και δικτύωση με το Διεθνές Συμβούλιο Γυναικών. [επαναδημιουργείται το 1919].
-
Ελλάδα
Ο Ν. Δρακούλης προτείνει την απονομή δικαιώματος ψήφου στις ελληνίδες.
-
Ελλάδα
Η Κοινωνιολογική Εταιρεία (Α. Μυλωνάς, Α. Παπαναστασίου, Κ. Τριανταφυλλόπουλος) ζήτησαν στο εκλογικό τους πρόγραμμα την παραχώρηση του εκλέγειν και εκλέγεσθαι στις γυναίκες στα αξιώματα της τοπικής αυτοδιοίκησης.
-
Γερμανία
Ο Μάγκνους Χίρσφελντ (Magnus Hirschfeld) δημοσιεύει το Transvetites: The Erotic Drive in Cross-Dress (Die Transvestiten: Eine Unterusuchung uber den erotischen Verkleidungstriedb).
-
Αμερική
Η αναρχοκομμουνίστρια Έμμα Γκόλντμαν (Emma Goldman) δημοσιεύσει το άρθρο της «The Traffic in Women», ενώ μιλάει δημόσια υπέρ των ομοφυλοφίλων δικαιωμάτων, ενώ παράλληλα τίθεται ενάντια της δίωξης της πορνείας, θεωρώντας ότι η δίωξη έπρεπε να τεθεί ενάντια του καπιταλισμού και όχι ενάντια των ανθρώπων. Ο Μάγκνους Χίρσφελντ έγραψε αργότερα ότι «ήταν η πρώτη και μοναδική γυναίκα, και μάλιστα η πρώτη και μόνη Αμερικανίδα, που ανέλαβε την υπεράσπιση της ομοφυλοφιλικής αγάπης στο ευρύ κοινό».
-
Γερμανία
Δημιουργείται η Διεθνής Ψυχαναλυτική Εταιρεία (International Psychoanalytical Association) από τον Σίγκμουντ Φρόυντ (Sigmund Freud).
-
Αλεξάνδρεια
Έκδοση του περιοδικού Γράμματα (1911-1919) με ποιήματα και αναφορές στον σαπφικό έρωτα και στον ηδονισμό. Με το περιοδικό αυτό θα συνεργαστούν ο Καβάφης και η Μυρτιώτισσα.
-
Αθήνα
Το Σοσιαλιστικό Κέντρο Αθηνών και ο γραμματέας Νίκος Γιαννός ζητάει την απονομή των πλήρη δικαιωμάτων στις Ελληνίδες και μιλάει για την αρχή της ισοπολιτείας και το βάζει στο πρόγραμμα του κόμματος.
-
Αθήνα
Το Εθνικό Συμβούλιο Ελληνίδων οργανώνει την πρώτη δημόσια συζήτηση σχετικά με το ζήτημα της παραχώρησης των πολιτικών δικαιωμάτων.
-
Αθήνα
Μεγάλη έρευνα για τη γυναικεία ψήφο από την Εφ. Εφημερίς.
-
Αθήνα
Α’ Πανεργατικό Συνέδριο στην Αθήνα. Α’ Σοσιαλιστικό Συνέδριο στον Πειραιά. Ομιλία Διον. Σωμερίτη περί ισοπολιτείας των φύλων.
-
Ελλάδα
Γ΄ Συντακτική Συνέλευση. Υπόμνημα γυναικείων σωματείων περί ισοπολιτείας.
-
Ελλάδα
Κατάθεση από τον βενιζελικό βουλευτή Θάνο Τυπάλδο Μπασιά «Περί ισοπολιτείας των γυναικών».
-
Ελλάδα
Ανασύσταση Εθνικού Συμβουλίου Ελληνίδων ως τμήμα του Διεθνούς Συμβουλίου Γυναικών.
-
Αθήνα
Δημιουργείται ο Σοσιαλιστικός Όμιλος Γυναικών.
-
Αθήνα
Δημιουργείται ο Σύνδεσμος για τα δικαιώματα της Γυναίκας (δημοσιεύει το περιοδικό ο Αγώνας της Γυναίκας , από το 1923).
-
Αθήνα
Πρόταση Δημητρίου Γούναρη για παραχώρηση του δικαιώματος ψήφου. Απόρριψη της πρότασης.
-
Αθήνα
Δημοσιεύεται ο «Αγώνας της Γυναίκας». Επίσημο περιοδικό του Συνδέσμου για τα Δικαιώματα της Γυναίκας (ΣΔΓ).
Ελλάδα
70 βουλευτές ζητούν στο ελληνικό Κοινοβούλιο για τις γυναίκες ψήφο στις δημοτικές εκλογές με περιορισμούς. Δημοσιεύεται νομοθετικό διάταγμα. Οι γυναίκες που θα μπορούσαν να ψηφίζουν έπρεπε να γνωρίζουν γραφή και ανάγνωση, να έχουν συμπληρώσει το 30ο έτος της ηλικίας τους, ενώ θα μπορούσαν να ψηφίζουν μόνο στις δημοτικές εκλογές, ενώ δεν είχαν το δικαίωμα του εκλέγεσθαι.
Ελλάδα
Δ’ Εθνοσυνέλευση, κινητοποιήσεις για τα εκλογικά δικαιώματα των γυναικών. Νομοθετικό διάταγμα περί «καταστάσεως εξώγαμων παιδιών».
Αθήνα
Πρώτη δημόσια συγκέντρωση για την ψήφο των γυναικών.
Αθήνα
Δημοσίευση του περιοδικού Σοσιαλιστική Ζωή (από τον Σοσιαλιστικό Όμιλο Γυναικών).
Ελλάδα
Δημιουργία Γυμνασίων Θηλέων και Αρρένων στις πόλεις και μικτά στις επαρχίες. Δημιουργία Οικοκυρικών Σχολείων για κορίτσια σε επερώτηση ο Βενιζέλος απάντησε ‘Δι εμέ, κ. συνάδελφε, το σχολείον αυτό των θηλέων είναι σχολείον επαγγελματικόν, και τούτο, διότι ένα από τα επαγγέλματα, το σπουδαιότερον δια μια γυναίκα, είναι να είναι μητέρα και νοικοκυρά του σπιτιού της… Τι θέλετε να το κάμω δια τον άνδρα; Δια να τον μάθω να είναι άνδρας; (E. Βενιζέλος, 1929).
Αθήνα
Δεύτερη δημόσια συγκέντρωση για την ψήφο.
Ελλάδα
Δημιουργία επαρχιακών τμημάτων του ΣΔΓ. Συμμετοχή 240 γυναικών εκλογέων σε δημοτικές εκλογές στη Θεσσαλονίκη.
Ελλάδα
Η κυβέρνηση Ελευθέριου Βενιζέλου ενεργοποιεί το Διάταγμα του 1925. Παραχωρείται δικαίωμα εκλέγειν για τις δημοτικές εκλογές στις εγγράμματες Ελληνίδες άνω των 30 ετών. Συμμετοχή γυναικών εκλογέων σε δημοτικές εκλογές στη Θεσσαλονίκη.
Ελλάδα
Συμμετοχή γυναικών εκλογέων σε δημοτικές εκλογές στη Σάμο.
Ελλάδα
Συμμετοχή γυναικών εκλογέων σε δημοτικές εκλογές ανά την επικράτεια. Το πρωτοδικείο Σερρών εγκρίνει υποψηφιότητα 4 γυναικών. Αποχώρηση ΣΔΓ από το ΕΣΕ με αφορμή το θέμα της ψήφου.
Ελλάδα
Πανελλήνια επιτροπή γυναικών κατά του φασισμού και του πολέμου.
Θεσσαλονίκη
Δημόσια Συγκέντρωση γυναικείων σωματείων στην Θεσσαλονίκη. Απαγόρευση συγκέντρωσης στην Αθήνα.
Ελλάδα
Οι γυναίκες ψηφίζουν για πρώτη φορά στις εκλογές που οργανώνονται από την Πολιτική Επιτροπή Εθνικής Απελευθέρωσης (ΠΕΕΑ).
Αθήνα
Διαμαρτυρία 35 γυναικείων οργανώσεων για τη μη παραχώρηση ισοπολιτείας.
Γαλλία
Δημοσίευση του Δεύτερου Φύλου από την Σιμόν ντε Μπωβουάρ (Simon de Beauvoir). «Καμία βιολογική, ψυχολογική ή οικονομική μοίρα δεν αιτιολογεί τη θέση που κατέχει σήμερα στην κοινωνία το ανθρώπινο θηλυκό, ο πολιτισμός στο σύνολο του παράγει αυτό το πλάσμα, κάτι ανάμεσα σε αρσενικό και ευνούχο, που ονομάζεται θηλυκό». Επίσης, το βιβλίο περιγράφει το πώς η Καθολική Εκκλησία διαχέει την αντίληψη ότι η έκτρωση είναι ανθρωποκτονία. Εξάλλου, ο γαλλικός αστικός κώδικας του 1939 προέβλεπε την επίβλεψη της αστυνομίας στο αν οι οικογένειες τηρούν τον νόμο. Αυτό θα έχει ως αποτέλεσμα των απαγχονισμών, κάποιων γυναικών που τον παρενέβησαν.
Αμερική
Ο Ντέιβιντ Κάλντγουελ (David O. Cauldwell), με το άρθρο του «Psychopathia Transexualis», εισηγείται την ψυχοπάθεια του transsexual, διακρίνοντας στην ουσία την ανδρογυνία από την παρενδυσία και μιλώντας για την ψυχική πάθηση από την οποία έπασχαν τα υποκείμενα που ζητούσαν την αναστροφή της αλήθειας του φύλου.
Αμερική
Ο ψυχολόγος-σεξολόγος Τζον Γουίλιαμ Μάνι (John William Money) θα προβεί σε εκτενή μελέτη στα διαφυλικά και διεμφυλικά υποκείμενα, καταλήγοντας ότι το φύλο δεν υπάρχει βιολογικά, και ως εκ τούτου ότι το φύλο μέσα από ορμονική, ψυχολογική, χειρουργική πρακτική μπορούσε να κατασκευαστεί από τον ειδήμονα. Εισήγαγε τον όρο gender.
Ελλάδα
Κατάργηση του άρθρου 1834 και αποποινικοποίηση της ομοφυλοφιλίας στην Ελλάδα.
Ελλάδα
Μαζική συμμετοχή Ελληνίδων στις δημοτικές εκλογές.
Ελλάδα
Στις 7 Ιουνίου, προβλέπεται από το Σύνταγμα πλήρη απονομή πολιτικών δικαιωμάτων στις γυναίκες.
Αμερική
Ο όρος transsexual θα εκλαϊκευτεί από τον Χάρι Μπέντζαμιν [(Harry Benjamin, 1885-1986)], συνάδελφο του Μάγκνους Χίρσφελντ στο Ινστιτούτου Σεξολογίας (1919-1933), πριν μετακομίσει ο ίδιος στην Αμερική και μετατραπεί τη δεκαετία του 1950 στον ειδικό του transsexualism. Μάλιστα μετά το 1952 το όνομά του θα ταυτιστεί με την εγχείρηση αλλαγής φύλου της Κριστίν Γιόργκενσεν (Christine Jorgensen, 1926-1989).
Αμερική
Στο τέλος του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου έκανε την εμφάνισή του η πρώτη έκδοση του «Diagnostic and Statistical Manual of Mental Disorders».Το DSM-I του 1952, είναι η πρώτη έκδοση του ισχυρότερου εργαλείου ταξινόμησης ψυχικών διαταραχών και η πιο κύρια φαρέτρα της ψυχιατρικής. Πλέον αυτός ο κατάλογος θα εισήγαγε στην υποκατηγορία «Σεξουαλική Παρέκκλιση» («Sexual Deviation»), την γενικότερη κατηγορία «Κοινωνικοπαθητική Διαταραχή της Προσωπικότητας» («Sociopathic Personality Disturbance»). Μάλιστα, όπως αναφέρει η Βάσια Λέκκα, με βάση τον ισχύοντα μεταναστευτικό νόμο, στα άτομα αυτά μπορούσε να απαγορευθεί η είσοδος στις Η.Π.Α. Στην κορυφή της λίστας των παρεκκλίσεων βρισκόταν η ομοφυλοφιλία. Μεταξύ των ετών 1952-1967, το DSM-I γνώρισε είκοσι ανατυπώσεις. Το 1968 στην δεύτερη έκδοση, το DSM-II, οι «Σεξουαλικές Παρεκκλίσεις» αναφέρονται ως ξεχωριστή υποκατηγορία και όχι ως τύπος μιας υποκατηγορίας. Η ομοφυλοφιλία εξακολουθούσε να καταλαμβάνει την πρώτη θέση.
Αμερική
Πλέον στον κατάλογο του DSM, εντοπίζουμε την υποκατηγορία «Σεξουαλική Παρέκκλιση» («Sexual Deviation»), καθώς και την γενικότερη κατηγορία «Κοινωνικοπαθητική Διαταραχή της Προσωπικότητας» («Sociopathic Personality Disturbance»). Μάλιστα, όπως αναφέρει η Βάσια Λέκκα, με βάση τον ισχύοντα μεταναστευτικό νόμο, στα άτομα αυτά μπορούσε να απαγορευθεί η είσοδος στις Η.Π.Α. Στην κορυφή της λίστας των παρεκκλίσεων βρισκόταν η ομοφυλοφιλία.
Αμερική
Μεταξύ των ετών 1952-1967, το DSM-I γνώρισε είκοσι ανατυπώσεις. Το 1968 στην δεύτερη έκδοση, το DSM-II, οι «Σεξουαλικές Παρεκκλίσεις» αναφέρονται ως ξεχωριστή υποκατηγορία και όχι ως τύπος μιας υποκατηγορίας. Η ομοφυλοφιλία εξακολουθούσε να καταλαμβάνει την πρώτη θέση.
Ελλάδα
Η Ελένη Σκούρα εκλέγεται πρώτη Ελληνίδα βουλεύτρια σε επαναληπτικές εκλογές στη Θεσσαλονίκη.
Ελλάδα
Δημιουργείται η Ελληνική Εταιρεία της Ευγονικής (ΕΕΕ) με πρόεδρο τον έλληνα γυναικολόγο Νικόλαο Λούρο.
Ελλάδα
Με τον Ν. 3192, επιτράπηκε να διορίζονται οι γυναίκες σε όλες τις θέσεις εκτός εκκλησιαστικών αξιωμάτων και στρατιωτικών υπηρεσιών. Περαιτέρω, με τον ν. 3075/1954 μπορούν πλέον να διορίζονται ως ένορκοι, ενώ με τον ν.3083/54 ως συμβολαιογράφοι και τέλος με τον ν.3026/54 ως δικαστικές.
Ελλάδα
Ψηφίζεται ο ν. 3310, «Περί Καταπολεμήσεως των Αφροδισίων Νόσων και Άλλων Τινών Διατάξεων». Με τον συγκεκριμένο νόμο καταργούνται οι δημόσιοι οίκοι ανοχής και μετατρέπονται σε ιδιωτικούς,
Ελλάδα
Στις 19 Φεβρουαρίου, οι Ελληνίδες ασκούν για πρώτη φορά σε όλη την επικράτεια εκλογικά δικαιώματα. Εκλέγονται η Λίνα Τσαλδάρη (ΕΡΕ, Ελληνικό Ριζοσπαστική Ένωση) και η Βάσω Θανασέσκου (Δημοκρατική Ένωση).
Ελλάδα
Ψηφίζεται ο νόμος 4000 περί τεντιμποϊισμού από την κυβέρνηση του Κωσταντίνου Καραμανλή, ενώ ψηφίστηκε απ’ όλες τις πτέρυγες της Βουλής. Ο τεντιμποϊσμός γίνεται σύμβολο της «νεανικής παρεκτροπής». Όπως αναφέρει, η Ε. Αβδελά, όποιος ντύνεται σαν «τεντιμπόης» είναι «τεντιμπόης» και έτσι, βρίσκεται «εν ηθικώ κινδύνω».
φεμινισμος, β' κυμα
Το δεύτερο κύμα Φεμινισμού (ριζοσπαστικός, σοσιαλιστικός, μαρξιστικός, αστικός φεμινισμός), το οποίο αναδύθηκε στις μεταπολεμικές δυτικές κοινωνίες στην Αμερική και στην Ευρώπη στα τέλη της δεκαετίας του 1960, δίνει νέα ώθηση. Οι φιλελεύθερες φεμινίστριες επικεντρώθηκαν στην αναδιανομή των δικαιωμάτων και των υποχρεώσεων στον οικογενειακό βίο. Οι σοσιαλίστριες και μαρξίστριες φεμινίστριες θεωρώντας ότι οι γυναίκες υφίστανται διπλή καταπίεση από τον καπιταλισμό/πατριαρχία, επικεντρώθηκαν στην ενίσχυση της κοινωνικής θέσης των γυναικών μέσω αναδιανεμητικών πολιτικών του κράτους Πρόνοιας και τέλος οι ριζοσπάτριες φεμινίστριες, επικεντρώθηκαν στον ιδιωτικό χώρο, όπως χαρακτηριστικά αποδίδει και το σύνθημα «το προσωπικό είναι πολιτικό» της αμερικανίδας φεμινίστριας Carol Hanisch (1970). Επίσης, για τον ριζοσπαστικό φεμινισμό, η πατριαρχία ήταν ο κύριος όρος κριτικής στην ανάγκη για μια «γυναικεία αφύπνιση», αναδεικνύοντας παράλληλα μια σειρά ζητημάτων όπως η πορνεία, η πορνογραφία, ο βιασμός, ο βιασμός εντός του γάμου, η σεξουαλική παρενόχληση, η ενδοοικογενειακή βία, ο βιασμός σε καιρό πολέμου, η απαγόρευση των αμβλώσεων, κλπ.
-
Αμερική
Ο Irving Bieber, κατέληξε ότι η γονική ψυχοπαθολογία ήταν η αιτία της ομοφυλοφιλίας, ενώ παράλληλα, ότι η ομοφυλοφιλία είναι μια παθολογική βιοκοινωνική, ψυχοσεξουαλική προσαρμογή. Κατά την άποψή τους, κάθε ομοφυλόφιλος είναι, στην πραγματικότητα, ένας «λανθάνων ετεροφυλόφιλος». Μάλιστα ισχυρίστηκαν ότι από τους 106 ομοφυλόφιλους άντρες που πήραν μέρος στο πείραμά τους, «29 ασθενείς είχαν γίνει αποκλειστικά ετεροφυλόφιλοι κατά τη διάρκεια της ψυχαναλυτικής θεραπείας.
Αμερική
Δημοσιεύεται το The Feminine Mystique Πρόκειται για ένα βιβλίο που γράφτηκε από την Betty Friedan και θεωρείται ευρέως ότι με αυτό ξεκινά η απαρχή του δεύτερου κύματος στις Ηνωμένες Πολιτείες και στο οποίο απεικονίζεται ο εγκλωβισμός των λευκών ετερόφυλων γυναικών της μεσαίας τάξης στο ρόλο της γυναίκας-νοικοκυράς. Μια περίοδος φεμινιστικής δραστηριότητας και σκέψης που ξεκίνησε στις αρχές της δεκαετίας του 1960 στις Ηνωμένες Πολιτείες και εξαπλώθηκε σε ολόκληρο τον δυτικό κόσμο και πέραν αυτού.
Αμερική
Όταν οι φεμινίστριες δεν έλαβαν υποστήριξη από την Εθνική Οργάνωση Γυναικών γύρω από το Fat Feminism , ίδρυσαν νέους οργανισμούς για να υποστηρίξουν την αποδοχή του μεγέθους, όπως το Fat Underground (1964) και η Εθνική Ένωση για την Προώθηση Αποδοχή λίπους (NAAFA) το 1969.
Ριζοσπαστικός Φεμινισμός. Αμερική
Ο ριζοσπαστικός φεμινισμός εμφανίστηκε στις Ηνωμένες Πολιτείες. Πρόκειται για μια προοπτική του φεμινισμού που απαιτεί μια ριζική αναδιάταξη της κοινωνίας στην οποία η ανδρική υπεροχή εξαλείφεται σε όλα τα κοινωνικά, νομικά και οικονομικά πλαίσια.
Αμερική
Ο Ρότζερ Μπλέικ (Roger Blake) θα εκδόσει το American Dictionary of Adult Sexual Terms και στο οποίο θ’ αναφερθεί στην σεξουαλική παράνοια αυτής της μεταμόρφωσης (Metamorphosis. Sexual Paranoia) από την οποία πάσχει το άτομο που επιθυμεί ν’ αλλάξει το φύλο του, από αυτό που τού έχει αποδώσει η επιστήμη στη γέννηση του.
Ελλάδα
Δημιουργείται η Πανελλαδική Ένωση Γυναικών.
Αμερική
Ο Χάρι Μπέντζαμιν (Harry Benjamin), δημιουργεί το ίδρυμα Harry Benjamin International Gender Dysphoria Association. Πρόκειται για έναν ιατρικό σύλλογο από χειρουργούς, ενδοκρινολόγους, ψυχίατρους και δικηγόρους που ασχολείται με τη μετάβαση από το ένα φύλο στο άλλο. Από αυτό το 1970 θα προκύψει ο κώδικας οντολογικής προσαρμογής του φύλου (Standards of Care, GID).
Ελλάδα
Επιβολή δικτατορίας.
Ελλάδα
Λεηλασία και διάλυση των γραφείων της Πανελλαδικής Ένωσης Γυναικών.
Αμερική
Εισέρχεται ο όρος αντι-ψυχιατρική, από τον David Cooper στο Psychiatry and Anti-psychiatry (1971).
Αμερική
Το DSM-II στη γενική κατηγορία των «Διαταραχών της Προσωπικότητας» συμπεριέλαβε τον όρο τρανσέξουαλ ως «σεξουαλική παρέκκλιση» και μάλιστα ως ξεχωριστό κεφάλαιο, αναφορικά με τις υπόλοιπες ψυχικές υποενότητες, διαμορφώνοντας και καθορίζοντας την αλήθεια του φύλου.
Αμερική
Ο όρος υλιστικός φεμινισμός εμφανίστηκε στα τέλη της δεκαετίας του 1970. Ο υλιστικός φεμινισμός υπογραμμίζει τον καπιταλισμό και την πατριαρχία ως κεντρικό ρόλο στην κατανόηση της καταπίεσης των γυναικών. Κάτω από τον υλιστικό φεμινισμό, το φύλο αντιμετωπίζεται ως κοινωνικό κατασκεύασμα που επιβάλλει ρόλους, όπως η αναπραγωγή παιδιώ και άμισθη οικιακή εργασία. Το ιδανικό όραμα του υλιστικού φεμινισμού είναι μια κοινωνία στην οποία οι γυναίκες αντιμετωπίζονται κοινωνικά και οικονομικά όπως οι άνδρες.
Ελλάδα
Δημιουργείται η Ελληνική Εταιρεία Ευγονικής στην Ελλάδα. Μετά την αποκωδικοποίηση του DNA, η Εταιρεία μετονομάστηκε σε Ελληνική Εταιρεία Ευγονικής και Γενετικής του Ανθρώπου.
Αμερική
Η Carol Hanisch αναφέρει το σλόγκαν «το προσωπικό είναι πολιτικό» (The personal is political).
Αμερική
Kate Millet, Sexual Politics. Εδώ συμπυκνώνεται το πώς η πατριαρχική δομή εξουσίας αναπαράγεται μέσα από τις έμφυλες σχέσεις, ως αυτονόητη και διαχέεται σε ολόκληρη την κοινωνία.
Αμερική
Δημοσιεύεται από την Αν Όκλευ (Ann Oakley) το βιβλίο Sex, Gender and Society.
Αμερική
To International Wages for Housework Campaign (IWFHC) είναι ένα γυναικείο δίκτυο που αγωνίζεται για αναγνώριση και πληρωμή για όλη την εργασία που η γυναίκα προσφέρει εντός του σπιτιού. Ξεκίνησε ως αίτημα το 1972 από την Σέλμα Τζέιμς (Selma James).
Αμερική
Τη δεκαετία του 1970 μια σειρά από αντιδράσεις από ακτιβιστές και ψυχιάτρους οδήγησε στην απόφαση του Διοικητικού Συμβουλίου της «American Psychiatric Association» να διαγράψει την ομοφυλοφιλία από το DSM. Παρόλα αυτά, το 1980 ακόμη στο DSM-III περιγράφεται η διαταραχή της ταυτότητας φύλου, ως ψυχικό νόσημα των «ψυχοσεξουαλικών διαταραχών».
Γαλλία
Η Γαλλίδα ψυχαχαναλύτρια Luce Irigaray, στο έργο της Speculum de l’ autre femme, θα προτείνει η ψυχανάλυση να μην ξεκινά από τον Οιδίποδα αλλά από την Αντιγόνη.
Γαλλία
Ecofeminism. Το όνομά του επινοήθηκε από τη γαλλίδα φεμινίστρια Françoise d'Eaubonne στο Le Féminisme ou la Mort, σε μια προσπάθεια να αναδειχθεί γιατί η φεμινιστική σκέψη είναι αναγκαία για την κατανόηση της καταστροφής του περιβάλλοντος.
Ιταλία
Το Wages for Housework δημιουργείται στην Ιταλία, με πρωτοβουλία των Mariarosa Dalla Costa και της Silvia Federici.
Ελλάδα
Δημιουργείται η Κίνηση Δημοκρατικών Γυναικών (στην αρχή ως αυτόνομη στη συνέχεια ως περισσότερο συσπείρωση του ΚΚΕ Εσωτ.).
Ελλάδα
Συνθήκη της Ρώμης και ίση μεταχείριση ανδρών και γυναικών στην αγορά εργασίας. Πάραυτα, χρειάστηκε να φτάσει η υπόθεση στο Δικαστήριο Ευρωπαϊκών Κοινοτήτων για να υποχρεωθούν τα μέλη κράτη στην εφαρμογή ίσης αμοιβής για εργασία ίσης αξίας.
Eλλάδα
Δίνεται η πρώτη κοινοτική οδηγία (75/11/ΕΟΚ). Η ελληνική νομοθεσία εναρμονίστηκε 1414/84 με την Εφαρμογή της αρχής της ισότητας των φύλων στις εργασιακές σχέσεις» και 1483/84 «Προστασία και διευκόλυνση των εργαζομένων με οικογενειακές υποχρεώσεις-τροποποιήσεις και βελτιώσεις εργατικών νόμων»].
ΟΗΕ
Ο Οργανισμός Ηνωμένων Εθνών (ΟΗΕ), ανακηρύσσει τη διασφάλιση των δικαιωμάτων των γυναικών σε προτεραιότητα και επικεντρώνει τις σχετικές δράσεις του για την εξάλειψη όλων των μορφών διακρίσεων κατά των γυναικών» σε όλες τις χώρες.
ΟΗΕ
Γιορτάζεται ως το Διεθνές έτος της Γυναίκας.
Αγγλία
Η Σίβια Φεντερίτσι (Silvia Federici) δημοσιεύει το Wages against Housework.
Ελλάδα
Κίνηση για την Απελευθέρωση των Γυναικών (ΚΑΓ). Από το 1978 άρχισε να διαλύεται η ΚΑΓ και στη θέση της αναφάνηκε ένα πλήθος φεμινιστικών ομάδων στην Αθήνα, στη Θ/κη, στην Κρήτη, στα Γιάννενα. Αυτές ήταν: η Οργάνωση Γυναικών Ελλάδας (ΟΓΕ) συνδεδεμένη με το ΚΚΕ, ρητά αντιφεμινιστική και πολύ ομοιογενής, ήταν αντίθετη με τους ιδιαίτερους γυναικείους αγώνες που τους χαρακτήριζε μικροαστικούς· Οργάνωση Γυναικών Ελλάδας (ΕΓΕ). Iδρύθηκε με πρωτοβουλία του ΠΑΣΟΚ και έγινε βαθμιαία ο πιο μαζικός και οργανωμένος φορέας σε πανεθνική κλίμακα. Η οργάνωση είχε ως τις εκλογές του 1981, κύριο στόχο τη διαφύλαξη του εθνικού πολιτισμού, απουσιάζοντας παντελώς από τις κινητοποιήσεις για τα ιδιαίτερα προβλήματα των γυναικών· Κίνηση Δημοκρατικών Γυναικών (ΚΔΓ), συνδεδεμένη με το ΚΚΕεσ., λιγότερο ομοιογενής και ιεραρχημένη απ’ τις άλλες δύο οργανώσεις, ήταν πιο ανοικτή στις φεμινιστικές διεκδικήσεις.
Ελλάδα
Ψήφιση νέου Συντάγματος και για πρώτη φορά κατοχύρωση ισότητας ανδρών– γυναικών, δέσμευση για αναθεώρηση νομοθετικών διακρίσεων (κυρίως Οικογενειακού Δικαίου/ Αστικού Κώδικα)μέχρι τις 31 Δεκεμβρίου 1982.
Ελλάδα
Μια σειρά από τα συνθήματα της εποχής, αναδεικνύουν το κλίμα της εποχής. «Εμπρός γυναίκες να παλέψουμε οι ίδιες για τα δικαιώματα μας»· «Κάθε γυναικείος αγώνας ας γίνει αγώνας όλου του λαού· «Κάθε λαικός αγώνας ας γίνει και αγώνας όλων των γυναικών»· «Να πολεμήσουμε εμείς οι ίδιες οι γυναίκες την ψεύτικη εικόνα, τον μύθο της γυναικείας φύσης’, στη δουλειά, τη μητρότητα, τη σεξουαλική ζωή» για να καταλήξει «Ας γίνει ο έρωτας πηγή χαράς και όχι φόβου και ενοχής» (Δίνη, Δεκέμβριος, 1986). Την προκήρυξη την υπέγραφε η Κίνηση για την Απελευθέρωση των Γυναικών (1975).
Ελλάδα
Έναρξη ενός αγώνα μιας δεκαετίας γύρω από το θέμα της έκτρωσης και της αντισύλληψης.
Ελλάδα
Aναφορά στο άρθρο 14 του ν. 344/1976 «περί ληξιαρχικών πράξεων». Η διαδικασία αυτή θέτει ως προϋπόθεση της αλλαγής του αναφερόμενου φύλου στα έγγραφα την ορμονοληψία αλλά και την εγχείρηση στα αναπαραγωγικά όργανα, επιφέροντας εξαναγκαστική στείρωση. Ιστορικό.
Ελλάδα
Ιδρύθηκε η Συντονιστική Επιτροπή Γυναικών Εκπροσώπων Σωματείων (Σ.Ε.Γ.Ε.Σ.) και άρχισαν μαζικές κινητοποιήσεις για μια ριζική μεταρρύθμιση του οικογενειακού δικαίου. Η αλλαγή επιβάλλονταν ούτως ή άλλως από το Σύνταγμα του 1975 (αρθ. 4§2), που καθιέρωσε την ισότητα δικαιωμάτων και υποχρεώσεων μεταξύ ανδρών και γυναικών και την αρχή της ίσης αμοιβής για την ίσης αξία εργασία (αρθ. 22§1).
Ελλάδα
Γεννιέται το Απελευθερωτικό Κίνημα Ομοφυλόφιλων Ελλάδας (ΑΚΟΕ). Το κίνημα θα προσπαθήσει να συνδεθεί με τον Κώστα Ταχτσή, αλλά τελικά συνδέθηκε με τον Λουκά Θεοδωρακόπουλο. Είναι γνωστό ότι μετά τη διακήρυξη του ΑΚΟΕ η εφημερίδα Ελευθεροτυπία, με δημοσιογράφο τη Λένα Δουκίδου, δημοσίευσε μια συνέντευξη των μελών της ιδρυτικής ομάδας. Η συνέντευξη αυτή δημοσιεύτηκε την Κυριακή 31 Ιουλίου του 1977 με τον τίτλο “Το 'Τρίτο Φύλο' οργανώνεται και.... εξορμά!”. Πηγή: www.lifo.gr Στο οπισθόφυλλο ξεχωρίζει η τολμηρή (ακόμη και για τα σημερινά δεδομένα) “gay friendly” διαφημιστική καταχώρηση του δισκάδικου POP 11 του Τάσου Φαληρέα, που αναγράφει: «Εμείς νομίζουμε ότι όλοι οι άνθρωποι έχουν υποχρέωση να διεκδικούν τα πολιτικά και πολιτιστικά τους δικαιώματα». Ήταν το ξεκίνημα ενός ιστορικού περιοδικού που, παρά τις σχεδόν μόνιμες οικονομικές και άλλες αντιξοότητες, θα συνεχίσει να εκδίδεται επί δώδεκα ολόκληρα χρόνια (1978-1990).
Ελλάδα
Ένωση Γυναικών Ελλάδος.
Ελλάδα
Συντονιστική Επιτροπή Γυναικών εκπροσώπων Σωματείων για την αναμόρφωση του Οικογενειακού Δικαίου [(ΕΓΕ, ΚΔΓ (Κίνηση Δημοκρατικών Γυναικών), ΟΓΕ (Ομοσπονδία Γυναικών Ελλάδος), Ένωση Ελληνίδων Νομικών, Σύνδεσμος Ελληνίδων Επιστημόνων, Κίνηση Γυναίκα στην Αντίσταση, Δημοκρατική Ένωση Νέων Γυναικών, Προοδευτική Ένωση Μητέρων Ελλάδας, Σύλλογος Γραμματέων Ελλάδος, Συντονιστική επιτροπή Εργαζομένων γυναικών, Σύλλογος Ελληνίδας Νυκοκοιράς, Πανελλήνια Ένωση Νοικοκυρών)]. Ξεκινά το δελτίο της ΚΔΓ. Έκθεση για την Αντισύλληψη.
Αθήνα
Δημοσίευση «Δελτίο της Πανελλαδικής Ένωσης Γυναικών».
Αθήνα
Δημοσίευση «Δελτίο της Κίνησης Δημοκρατικών Γυναικών».
Ελλάδα
Αποποινικοποίηση των εκτρώσεων για ιατρικούς λόγους μέχρι την 12η εβδομάδα.
International Tribunal on Crimes Against Women
Γυναικοκτονία (Femicide). Η από πρόθεση δολοφονία γυναικών επειδή είναι γυναίκες. O όρος εισήχθηκε από την Diana Russel.
Ελλάδα
Η Κίνηση για την Απελευθέρωση των Γυναικών διοργανώνει Έκθεση για την Αντισύλληψη, από τις 9-24 Ιουνίου. Η καμπάνια της Κίνησης θέτει για πρώτη φορά στην Ελλάδα το ζήτημα της έκτρωσης και της αντισύλληψης, ως κεντρική φεμινιστική διεκδίκηση.
Ελλάδα
O Nικόλαος Λούρος καταλήγει, σε συνεδρίαση της Ακαδημίας Αθηνών, ότι η κατάσταση της εγκυμοσύνης και της λοχείας, η αναστολή δηλαδή των πλήρων «κοινωνικών καθηκόντων» της γυναίκας, συνιστά εμμέσως πλην σαφώς, κατά τη γνώμη του, συνθήκη αναγκαίας αυτοεξαίρεσής της από τις λειτουργίες του πολιτικού σώματος, άρα, κατά λογική ακολουθία μερικής αναίρεσης της ίδιας της ιδιότητας του πολίτη.
Ελλάδα
Οι εκτρώσεις γίνονται κεντρικό ζήτημα στην Βουλή. Μαζί τα κόμματα, υπογράφεται η 20η (λόγω εμβρύου) και η 12η εβδομάδα (λόγω ψυχικών διαταραχών), το περιοδικό Σκούπα γράφει «ευχαριστούμε ω αντιπολίτευση, που αγωνίστηκες για να μας βλέπει μόνον ένας ψυχίατρος και όχι δυο». Το 1983 η Αυτόνομη Κίνηση Γυναικών ξεκινά την τελευταία μεγάλη καμπάνια για το δικαίωμα στην έκτρωση. Τελικά το νομοσχέδιο περνά το 1985. Η Ε.Γ.Ε. δήλωσε πανηγυρικά οι αγώνες μας δικαιώνονται.
Ελλάδα
Δημοσίευση του περιοδικού «Για την Απελευθέρωση των Γυναικών».
Ελλάδα
Εκδοτική Ομάδα Γυναικών (1979-1981) όριζε ως στόχο να επικεντρωθεί σε μια συζήτηση γύρω από το περιεχόμενο της πάλης για τη γυναικεία απελευθέρωση, με την έκδοση βιβλίων.
Ελλάδα
Στα τέσσερα χρόνια λειτουργίας της, η Κίνηση για την Απελευθέρωση των Γυναικών, 1975-1979, δραστηριοποιήθηκε σε τέσσερις ομάδες, εργασίας, παιδικών σταθμών, ιδεολογίας, μέσων ενημέρωσης και σεξουαλικότητας-αντισύλληψης. Μια πέμπτη ομάδα η ομάδα της νοικοκυράς, υπήρξε εξαιρετικά βραχύβια. Το 1976 η Κίνηση διοργανώνει Έκθεση για την Αντισύλληψη, από τις 9-24 Ιουνίου. Η καμπάνια της Κίνησης θέτει για πρώτη φορά στην Ελλάδα το ζήτημα της έκτρωσης και της αντισύλληψης, ως κεντρική φεμινιστική διεκδίκηση.
Ελλάδα
Συγκρότηση από την κυβέρνηση νομοτεχνικής επιτροπής (καθηγητής Ανδρέας Γαζής). Μαζικές κινητοποιήσεις για το οικογενειακό δίκαιο (-1981). Διαδήλωση κατά των καλλιστείων. Εκδοτική Ομάδα Γυναικών (-1981). Σκούπα για το Γυναικείο ζήτημα (-1981, 5 τεύχη). Επανέκδοση ο Αγώνας της Γυναίκας.
Ελλάδα
Ψηφίζεται στον ΟΗΈ η «Διεθνής Σύμβαση για την εξάλειψη όλων των μορφών διακρίσεων κατά των γυναικών (CEDAW)» με ισχύ νόμου σε όλες τις χώρες που την επικύρωσαν.
7-8 Μάρτη. Ελλάδα
Δημόσιος εορτασμός της Ημέρας της Γυναίκας στα Προπύλαια του Πανεπιστημίου από την Επιτροπή Αγώνα για την Αλλαγή του Οικογενειακού Δικαίου. Σπίτι Γυναικών. Στέκι Γυναικών Νομικής. Αυτόνομη Ομάδα Ομοφυλοφίλων Γυναικών. Επαναστατική Πάλη Γυναικών, Ομάδα Γυναικών για την Οικογένεια και το Οικογενειακό Δίκαιο. Αγωνιστική Συσπείρωση Γυναικών, Σφίγγα.
Ελλάδα
Η πρώτη απόπειρα διοργάνωσης Pride από το ΑΚΟΕ.
Αμερική
Η «υποχρεωτική ετεροφυλοφιλία» εμφανίστηκε το 1980 από την Adrienne Rich και μαθήματα αναπτύχθηκαν ως μελέτες σεξουαλικότητας.
Αμερική
Τη δεκαετία του 1980, η φεμινιστική θεωρία διαπερνάται από την ίδια την αναπαράσταση του υποκειμένου και δέχεται την κριτική από τις λεσβίες και αφροαμερικάνες φεμινίστριες, κάνοντας σαφές ότι η γυναικεία αδερφοσύνη δεν θεμελιώνεται σε μια κοινή θέση του υποκειμένου. Οι ταξικές, εθνοτικές, κοινωνικές, πολιτισμικές, σεξουαλικές, διακρίσεις στο εσωτερικό της ταυτότητας δημιουργούν την ανάγκη για νέα μεθοδολογικά εργαλεία.
Αμερική
All Men are Black, All Women are White, But Some of Us Are Brave, συνεπιμέλεια των Akasha Gloria Hull, Patricia Bell-Scott και Barbara Smith.
Αμερική
Οι ερευνητές έδειξαν ότι στις φυσικές επιστήμες οι περισσότεροι άνδρες ερευνητές χρησιμοποίησαν μια ρητορική για τον έλεγχο της φύσης, αλλά η φύση θεωρείται ως γυναίκα. Για τη συγκεκριμένη προβληματική κορυφαία είναι η αναφορά της φιλοσόφου Carolyn Merchant στο The Death of Nature: Women, Ecology, and the Scientific Revolution, όπου μέσα από τη φεμινιστική και οικολογική ματιά, αμφισβητεί την ηγεμονία της επιστήμης ως δείκτη προόδου.
Ελλάδα
Οκτώβριος, Κυβέρνηση ΠΑΣΟΚ. Θεσπίζεται το Συμβούλιο Ισότητας και η Γενική Γραμματεία Ισότητας. Παραρτήματα σε 16 προάστια Αττικής, 36 πόλεις και 10 χωριά. 10.000 μέλη. Δημιουργείται Ομάδα πρωτοβουλίας ενάντια στην βία και τον βιασμό.
Αθήνα
Δημοσίευση «Ομάδα Γυναικών Νομικής».
Ελλάδα
Ενεργοποίηση συνθήκης ένταξης στην ΕΟΚ. Υποχρεωτική η θέσπιση ισονομίας των δύο φύλων. Ειδικότερα, ν. 1414/84 «Έφαρμογής της αρχής της ισότητας των φύλων στις εργασιακές σχέσεις» και ω. 1483/84 «Προστασία και διευκόλυνση των εργαζόμενων με οικογενειακές υποχρεώσεις». Οι νόμοι αυτοί, εισήγαγαν στο εγχώριο δίκαιο την αρχή της ίσης αμοιβής και μεταχείρισης στην απασχόληση, στην επαγγελματική εκπαίδευση, στον επαγγελματικό προσανατολισμό και στην κοινωνική ασφάλιση..
Ελλάδα
Το Γενάρη του 1981, το ΑΚΟΕ προχωράει σε δημόσια εκδήλωση στα Προπύλαια ενόψει της συζήτησης του νομοσχεδίου 3310 «περί Αφροδισίων» στη Βουλή. Στην πραγματικόητα ο νόμος δεν ήταν άλλος από αυτόν που είχαμε δει το 1922, το 1934 και με τον νόμο 6008 με τις «περί ιδρύσεως Υγειονομικών Κέντρων» το 1955. Ο Νόμος 3310 «περί Αφροδισίων» του 1960 με τον Ν.Δ. 4095, από την κυβέρνηση ΕΡΕ, εισήγαγε τη λογική της επιτήρησης και της τιμωρίας και προέβλεπε (φακέλωμα, φυλάκιση, εξορία) και με έμμεσο τρόπο και το 1981 άνοιγε η πόρτα μιας σειράς διώξεων σε ότι ενοχλούσε την αστική καθεστηκυία τάξη.
Ελλάδα
Το AIDS (Acquired Immune Deficiency Syndrome, Σύνδρομο Επίκτητης Ανοσολογικής Ανεπάρκειας) εντοπίζεται το 1981 ανάμεσα σε νεαρούς άνδρες στο Λος Άντζελες και στη Νέα Υόρκη ως PCP πνευμονία. Μέσα από αυτή την ομάδα, οι γιατροί θα προσπαθήσουν να εντοπίσουν τις γενεσιουργούς αιτίες εμφάνισης της ασθένειας στο gay life style. Δεν είναι, εξάλλου, τυχαίο ότι αρχικά το AIDS, ονομάστηκε νόσος των γκέι, GRID (Gay related Immune Deficiency). Το AIDS με τον τρόπο αυτό προστίθεται στην κατηγορία των αφροδισίων νόσων, ανοίγοντας ξανά την πόρτα στη δίωξη.
Αθήνα
Δημοσίευση από την Πάολα Ρεβενιώτη του περιοδικού «ΚΡΑΞΙΜΟ». Υπέρτιτλoς του ο αφορισμός «κάθε εργασία με σκοπό το κέρδος είναι πορνεία». Η γλώσσα ωμή, ανατρεπτική, ανελέητη. «Εγώ, η πόρνη», μια απολογία-καταγγελία της Πάολα ήταν το κύριο θέμα του πρώτου τεύχους. «Η Αλλαγή, οι ομοφυλόφιλοι και οι απελπισμένοι» ήταν το πρωτοσέλιδο του δεύτερου, λίγο μετά την πρώτη εκλογική νίκη του ΠΑΣΟΚ.
Ελλάδα
Οι επιχειρήσεις «Αρετή» δηλαδή, οι διώξεις, παρενοχλήσεις και ξυλοδαρμοί των ομοφυλοφίλων σε περιοχές όπως το Πεδίο του Άρεως και το Ζάππειο, και οι αντίστοιχες επιχειρήσεις Σκούπα σε περιοχές όπως τα Εξάρχεια εντείνονται, παρά τη φαινομενική διάθεση από μέρους του κράτους να «συνομιλήσει» με τους ομοφυλόφιλους και το ΑΚΟΕ.
Αθήνα
Δημοσίευση του περιοδικού «Πόλη Γυναικών».
Αθήνα
Δημοσίευση του περιοδικού «Μήλο και το Φίδι από τη σκοπιά της Εύας».
Ελλάδα
Δημοσίευση του περιοδικού « Η ΛΑΒΡΥΣ. ΛΕΣΒΙΑΚΟΣ ΛΟΓΟΣ». Συγκέντρωση κάπου 100 τρανς στα Προπύλαια.
Ελλάδα
Καταργήθηκε ο θεσμός της προίκας, η έννοια του αρχηγού της οικογένειας και της πατρικής εξουσίας, υιοθετήθηκε ο πολιτικός γάμος, ενώ οι γυναίκες μπορούσαν πλέον να κρατήσουν το επώνυμο που είχαν πριν από το γάμο.
Ευρωπαϊκή Ένωση
Καθιέρωση Θετικών Δράσεων υπέρ των Γυναικών, μέσα από τα Κοινοτικά Προγράμματα. Το πρώτο μεσοπρόθεσμο Κοινοτικό πρόγραμμα (1982-1985). Στόχος του η μείωση του κατά φύλο επαγγελματικού διαχωρισμού της αγοράς εργασίας. Το Δεύτερο μακροπρόθεσμο κοινοτικό πρόγραμμα η συμφιλίωση επαγγελματικών και οικογενειακών υποχρεώσεων (1986-1989). Εκπαίδευση και κατάρτιση των γυναικών στις Νέες Τεχνολογίες. Ανάπτυξη Θετικών Δράσεων υπέρ των γυναικών στις επιχειρήσεις. Ενίσχυση γυναικείας επιχειρηματικότητας. Αξιοποίηση της Κοινωνίας της Πληροφορίας.
Αθήνα
Δημοσίευση του περιοδικού Δίνη
Αμερική
Ο όρος δια-συνδέσεις (intersectionality) εισήχθη από την μαύρη φεμινίστρια ακαδημαϊκό Kimberlé Williams Crenshaw.
Αμερική
H C. MacKinnon, δημοσιεύει το «The problem of Marxism and Feminism. Toward a Feminist Theory of the State» σε μια προσπάθεια μαρξιστικής-φεμινιστικής προσέγγισης του αστικού κράτους και της γυναικείας υποτέλειας.
Αμερική
Το κίνημα έγινε δημοφιλές ως ανταπάντηση στον σεξισμό του κινήματος των πολιτικών δικαιωμάτων και στον ρατσισμό του φεμινιστικού κινήματος. To 1990, η Patricia Hill Collins δημοσιεύει το Black Feminist Thought, όπου διερευνά τον αντίλογο των Μαύρων φεμινιστριών, τόσο εντός, όσο και εκτός της ακαδημίας.
Από τα τέλη της δεκαετίας του 1980 και ιδιαίτερα κατά τη δεκαετία του 1990 αναπτύσσεται η queer θεωρία. Παρότι ο όρος παρουσιάζεται από τον 16ο αιώνα. Στην ουσία η queer θεωρία συνιστά μια θεωρία που έρχεται σε κάθετη ρήξη με την αστική ηθική, ενώ παράλληλα διατηρεί την καθιερωμένη στην τρέχουσα αγγλική γλώσσα τη σημασία του δηλαδή, το αλλόκοτο, το παράξενο, το παράδοξο, αυτό που δεν είναι δυνατόν να κατηγοριοποιηθεί, να ταυτοποιηθεί, να ενταχθεί στις καθεστηκυίες νόρμες.
φεμινισμος, γ' κυμα
Η φεμινιστική θεωρία, με τις όποιες θεμελιακές διαφορές ανάμεσα στο «πρώτο» και στο «δεύτερο κύμα» που εδραίωσε τις οικουμενικές θεωρήσεις μιας φαντασιακής «γυναικείας αδελφότητας», ανατράπηκε τη δεκαετία του 1980 από την αφροαμερικανική και την λεσβιακή φεμινιστική κριτική. Η ανάδειξη πολιτισμικών, ταξικών, κοινωνικών και εθνοτικών κατατμήσεων οδήγησε, παρά τις όποιες ενστάσεις, σταδιακά στη θεωρία του κοινωνικού φύλου ως κοινωνική προέκταση του βιολογικού και άρχισε να πρωτοστατεί ως κριτικός αντίλογος στη φεμινιστική θεωρία. Στον απόηχο της θεωρητικής κριτικής σκέψης των Gilles Deleuze, Felix Guattari, Jacques Derrida και ιδιαιτέρως του Michel Foucault, ο οποίος ανέδειξε τις εξουσιαστικές σχέσεις στο μικροεπίπεδο της καθημερινότητας και εντός των οποίων ο επιστημονικός λόγος αξιοποιείται ως ιδεολογικό εργαλείο της κυρίαρχης τάξης, η φεμινιστική μεθοδολογία, επιχειρεί μια κριτική θεώρηση των μηχανισμών εξουσίας από τα «κάτω», αναζητώντας μία γενεαλογική κριτική των όρων που καθυπόταξαν την ζωή εντός των ορίων μιας συγκεκριμένης ταυτότητας. Από τα τέλη της δεκαετίας του 1990, το «τρίτο κύμα» της φεμινιστικής θεωρίας με εμβληματικό έργο την Αναταραχή Φύλου. Ο Φεμινισμός και η Ανατροπή της ταυτότητας, της φεμινίστριας θεωρητικού Judith Butler, ξεκινά από μια κριτική ανάγνωση του θεωρητικού δεδομένου της ταυτότητας του φύλου ως νόρμα, θέτοντας την ίδια την ταυτότητα υπό κριτική διερώτηση. Ο μεταδομιστικός φεμινισμός, αποδόμησε τη διχοτομία βιολογικό/κοινωνικό φύλο, υποστηρίζοντας ότι δεν υπάρχει μη κοινωνικό, ουσιοκρατικό έρεισμα.
-
Αμερική
145. 1991. Αμερική. Η Anita Hill κατέθεσε στην Ουάσινγκτον, σε μια αρσενική, λευκή, δικαστική επιτροπή της Γερουσίας ότι ο Clarence Thomas, υποψήφιος για το Ανώτατο Δικαστήριο των Ηνωμένων Πολιτειών, την παρενόχλησε σεξουαλικά.
-
Αμερική
Η Ρεβέκκα Γουόκερ απάντησε στην υποψηφιότητα του Clarence Thomas, υποψήφιος για το Ανώτατο Δικαστήριο των Ηνωμένων Πολιτειών, με το άρθρο της «Becoming the Third Wave (1992)», στο οποίο επινόησε τον όρο τρίτο κύμα: «Μην τους ψηφίσετε εκτός εάν δουλεύουν για εμάς. Μην κάνετε σεξ μαζί τους. Μην τρώτε ψωμί μαζί τους. Μην τους φροντίζετε εάν δεν δίνουν προτεραιότητα στην ελευθερία μας να ελέγξουμε το σώμα μας και τη ζωή μας. Δεν είμαι μια μεταφεμινίστρια. Είμαι το τρίτο κύμα.»
ΕΟΚ
Gender mainstreaming. Σε ευρωπαϊκό επίπεδο, το φύλο εμφανίζεται για πρώτη φορά στο Τρίτο Μεσοπρόθεσμο Πρόγραμμα Κοινοτικής Δράσης για την ισότητα των ευκαιριών μεταξύ ανδρών και γυναικών.
Αμερική
Η φιλόσοφος Judith Butler δημοσιεύει το έργο της Gender Trouble.
Αμερική
Εισέρχονται στον ακαδημαϊκό χώρο οι σπουδές γύρω από την πολιτική των σωμάτων αναπηρίας (the body politics of disability).
OHE
«Διακήρυξη για τη εξάλειψη της βίας κατά των γυναικών» στο πρώτο ειδικό κείμενο του ΟΗE, όπου η βία κατά των γυναικών ορίζεται ως παραβίαση ανθρωπίνων δικαιωμάτων.
Ελλάδα
Δημιουργία του Σωματείου «Σύμπραξη κατά της ομοφυλοφοβίας».
ΕΕ
Τέταρτο Μακροπόθεσμο Πρόγραμμα. Προώθηση των γυναικών στα κέντρα λήψης αποφάσεων. Η Συνθήκη του Άμστερνταμ (1997) και η Ένταξη της Ισότητας των Φύλων σε όλες τις Πολιτικές (Gender Mainstreaming). Σαράντα ολόκληρα χρόνια μετά το άρθρο 119 της Συνθήκης της Ρώμης (1957) και ενώ είχαν προχωρήσει, όπως είδαμε, μία σειρά από θεσμικές ρυθμίσεις και δράσεις για την επί- τευξη της ισότητας των φύλων στο πλαίσιο της ΈΈ, η ισότητα των φύλων ως βασική κοινοτική προτεραιότητα και η ένταξή της σε όλες τις κοινοτικές πολιτικές, εντάσσεται στη Συνθήκη του Άμστερνταμ (1997). Τα σχετικά άρθρα -άρθρο 3 παρ. 2 (ένταξη της ισότητας σε όλες τις κοινο- τικές πολιτικές), άρθρο 141 παρ. 4 (θετικές δράσεις υπέρ των γυναικών), άρθρο 13 (καταπολέμηση των διακρίσεων με βάση το φύλο μέσω κοινοτικών δράσεων), είναι κάποια από τα άρθρα σε μια προσπάθεια καταπολέμησης των διακρίσεων. Το βασικό άρθρο 3 παρ. 2 της Συνθήκης ορίζει ότι: «σε όλες τις δραστηριότητες (κοινοτικές δράσεις)...η Κοινότητα επιδιώκει να εξαλειφθούν οι ανισότητες και να προαχθεί η ισότητα μεταξύ ανδρών και γυναικών»].
EE
Η Ευρωπαϊκή Ένωση (ΕΕ), παρακολουθεί και δεσμεύει τα Κράτη Μέλη στο στόχο της προώθησης της έμφυλης ισότητας με μία σειρά νομοθετικών και συμβουλευτικών κειμένων (Οδηγίες, Ψηφίσματα, Αποφάσεις). Στόχος είναι ο σεβασμός του άρθρου 119 της Συνθήκης της Ρώμης ίσης αμοιβής για ίση εργασία (1957) και του άρθρου 141 της Συνθήκης του Άμστερνταμ (1997), κλπ.
Eλλάδα
Το φθινόπωρο του 2000 συγκροτείται η Λεσβιακή Ομάδα Αθήνας, η οποία πραγματοποιεί συστηματικά δράσεις μέχρι το 2018 (εβδομαδιαίες συναντήσεις, συζητήσεις, πάρτυ, προβολές ταινιών), ενώ εξέδιδε και το περιοδικό Νταλίκα. Ένα μέρος του έντυπου υλικού της (ελάχιστο σε σχέση με τις πολλές δράσεις και τα κείμενα που τις συνόδεψαν) βρίσκεται ψηφιοποιημένο στη σελίδα της www.loa.gr.
Eλλάδα
Επίσης, έχουν δημιουργηθεί και άλλες λεσβιακές ομάδες κατά τόπους, όπως είναι η Λεσβιακή Ομάδα Θεσσαλονίκης, η Άτυπη Λεσβιακή Ομάδα Κρήτης, η Λεσβιακή Ομάδα Ξάνθης, η Λεσβιακή Ομάδα Καλαμάτας.
Ηνωμένο Βασίλειο
Η Σάρα Αχμέντ (Sara Ahmet) δημοσιεύει το Strange Encounters: Embodied Others in Post-Coloniality. Χρησιμοποιώντας τη φεμινιστική και μεταποικιακή θεωρία, αυτό το βιβλίο εξετάζει τον αντίκτυπο της πολυπολιτισμικότητας και της παγκοσμιοποίησης ως εργαλείο ερμηνείας στον μεταποικιακό φεμινισμό.
Αθήνα
Δημιουργείται Βάση Δεδομένων στο Πάντειο Πανεπιστήμιο με θέμα «Τα νέα κινήματα στην Ελλάδα: υλικό για το φύλο και την σεξουαλικότητα, 2000-2008».
Ελλάδα
Θέσπιση ποσόστωσης 1/3 στα ψηφοδέλτια δημοτικών και νομαρχιακών εκλογών [‘Ένταξη Ελλάδος στην Οικονομική Νομισματική Ένωση. Το Ελληνικό Σύνταγμα, σύμφωνα με την αναθεώρηση του 2001, αναγνωρίζει την αναγκαιότητα να ληφθούν μέτρα από πλευράς Πολιτείας για την προώθηση της ουσιαστικής ισότητας μεταξύ ανδρών και γυναικών: «Δεν αποτελεί διάκριση λόγω φύλου η λήψη θετικών μέτρων για την προώθηση της ισότητας μεταξύ ανδρών και γυναικών. Το Κράτος μεριμνά για την άρση των ανισοτήτων που υφίστανται στην πράξη, ιδίως σε βάρος των γυναικών» (άρθρο 116 παρ. 2 του Συντάγματος)].
EE
Πέμπτη περίοδος. Από την ισότητα των φύλων στην ισότητα για όλους. [Το Πέμπτο Πρόγραμμα Δράσης για την Ισότητα των Φύλων (2001-2006) είναι το πέμπτο Μεσοπρόθεσμο κοινοτικό Πρόγραμμα στο οποίο υπάρχουν εξειδικευμένες προτάσεις για την επίτευξη της έμφυλης ισότητας. Είναι σημαντικό ότι η προσέγγιση της ανισότητας των φύλων εντοπίζεται σε όλες τις πτυχές που αφορούν την ιδιότητα του πολίτη, δηλαδή την οικονομική, την κοινωνική, την πολιτική, την αστική και την πολιτισμική όψη της].
Ελλάδα
Το 2001, ο Ιός της Ελευθεροτυπίας θ’ αναφερθεί με εκτενή τρόπο, στο «επιστημονικό» φυλλάδιο της αστυνομίας (Θέματα Επιστημονικής Αστυνομίας) που είχε διανεμηθεί στη σχολή αξιωματικών και στο οποίο οι ομοφυλόφιλοι, οι τοξικοεξαρτημένοι διώκονταν «οι καθ’ έξη και κατ’ επάγγελμα εγκληματίες, καθώς και τα πρωτοσημαινόμενα άτομα», οι «κίναιδοι» και οι «ιερόδουλες», συμπεριλαμβάνονταν στο εν λόγω «επιστημονικό φυλλάδιο» στους «εγκληματίες περί τα ήθη».
ΕΕ
Την περίοδο αυτήν αναβαθμίστηκαν οι προσπάθειες αντιμετώπισης της ενδοοικογενειακής βίας και της παράνομης διακίνησης γυναικών με σκοπό τη σεξουαλική εκμετάλλευση (trafficking). Στο πλαίσιο του Πέμπτου Προγράμματος εγγράφεται και η Οδηγία 2002/73/ΈΚ, η οποία περιλαμβάνει και τη ρύθμιση για τη σεξουαλική παρενόχληση ως διάκριση λόγω φύλου στην αγορά εργασίας.
ΗΠΑ
H Lisa Duggan δημοσιεύει το The New Homonormativity: The Sexual Politics of Neoliberalism. O όρος Homonormativity, έρχεται ν’ αναδείξει το πώς ο όρος homo, κανονικοποιείται εντός της αστικής κανονικότητας.
Ελλάδα
Αφετηρία της «νέας εποχής» του ΛΟΑΤΚΙ κινήματος η επιδρομή της αστυνομίας στο Club Spices στην περιοχή Ψυρρή στην Αθήνα το 2003.
Ελλάδα
Το περιοδικό Antivirus αποτελεί μία από τις πλέον διαδεδομένες περιοδικές εκδόσεις της ΛΟΑΤΚΙ κοινότητας στην Ελλάδα, https://avmag.gr/
Ελλάδα
Προγράμματα Σπουδών για το Φύλο και την Ισότητα σε 5 ΑΕΙ και 2 ΤΕΙ (2003-2008).
Παγκόσμια
Είναι η πρώτη χρονιά καθιερώθηκε η 17η Μαΐου ως ημέρα κατά της ομοφοβίας (IDAHO). γιορτάζοντας με την κίνηση αυτή, την διαγραφή της ομοφυλοφιλίας ως ψυχική διαταραχή, το 1990.
Ελλάδα
Συγκροτείται η Ομοφυλοφιλική Λεσβιακή Κοινότητα Ελλάδας.
Ελλάδα
Οργανώνεται το πρώτο Athens Pride και δημιουργείται το Σωματείο Αλληλεγγύης Τραβεστί και Τρανσέξουαλ Ελλάδας που στη συνέχεια το διαδέχεται το Σωματείο Υποστήριξης Διεμφυλικών.
Ελλάδα
Από το 2005 και μετά κάνουν την εμφάνιση τους αρκετές ομάδες. Κάποιες από αυτές αποδεικνύονται βραχύβιες, ενώ κάποιες άλλες συνεχίζουν να υφίστανται μέχρι σήμερα. Ο προσανατολισμός των ομάδων αυτών εντοπίζεται στην ανάδειξη ζητημάτων που σχετίζονται με το σώμα, το φύλο, τη σεξουαλικότητα και την έμφυλη βία.
Αμερική
Προτάθηκε από το Chicago Consensus να αντικατασταθούν όροι όπως «intersex», «hermaphrodite» και «pseudohermaphrodite» από τη νέα ορολογία disorders of sex differentiation (DSDs) δημιουργώντας μια ιδιαίτερη δυσαρέσκεια στο κίνημα, μια και για μια ακόμη φορά ο όρος intersex ταυτίστηκε με την έννοια της «διαταραχής» φύλου.
ΕΕ
Ο Ευρωπαϊκός Χάρτης Πορείας για την Ισότητα των Φύλων (2006-2010) αποτελεί το πρόσφατο κείμενο όπου εγγράφονται οι τρέχουσες ευρωπαϊκές πολιτικές κατευθύνσεις στον τομέα της ισότητας (COM/1.3.2006).
ΗΠΑ
Η Jasbir K. Puar, επηρεασμένη από τον όρο Homonormativity, στο «Terrorist Assemblages: Homonationalism in Queer Times» αναφέρεται στον όρο homonationalism. Με τον όρο homonationalism θέλει ν’ αναδείξει την εργαλειακή σχέση μεταξύ της εθνικιστικής ιδεολογίας και των ΛΟΑΤΚΙ ανθρώπων ή των δικαιωμάτων τους.
Ελλάδα
Το QueerTRans αποτελεί μία πολιτική ομάδα που ιδρύθηκε το 2009 και ασχολήθηκε μεταξύ άλλων με «τη συμβολή στη κινηματική συσπείρωση για την διεκδίκηση των δικαιωμάτων μας (αλλά και την αλληλεγγύη μας σε άλλες καταπιεσμένες ομάδες) και τη διοργάνωση σχετικών εκδηλώσεων, δράσεων κτλ που θα βοηθούν τις διεκδικήσεις μας αλλά ή θα αναδεικνύουν τα ζητήματα Τρανς και έμφυλης γενικότερα». Ο ιστότοπός της βρίσκεται στη διεύθυνση https://queertrans.espivblogs.net/.
Αθήνα
Το Πολύχρωμο Σχολείο ξεκινά από ΛΟΑΤΚΙ εκπαιδευτικούς έχοντας αρχικό όνομα «Ομοφοβία και Τρανσφοβία στην Εκπαίδευση» και σταδιακά απέκτησε μορφή οργανωμένης ακτιβιστικής ομάδας, με στόχο τη διεκδίκηση θεσμικών αλλαγών για πιο συμπεριληπτικά σχολεία.
Αθήνα
Δημιουργείται η Θετική Φωνή. Ο Σύλλογος Οροθετικών Ελλάδος, των ανθρώπων που ζουν με τον HIV/AIDS.
Παγκόσμια
Προστέθηκε η χρήση του όρου τρανσφοβία.
φεμινισμος, δ' κυμα
Από τα τέλη της δεκαετίας του 2010, η μεταδομιστική φεμινιστική θεωρία που από το 1990 άσκησε δριμύ κριτική στον κυρίαρχο πατριαρχικό, αποικιοκρατικό λόγο, στράφηκε και στη μεταφυσική αφήγηση του βιοιατρικού λόγου, που εμφανιζόταν ουδέτερος και απόλυτα αληθής, ενώ στην ουσία είχε δημιουργήσει το νεωτερικό φύλο ως εργαλείο της πατριαρχικής, αποικιοκρατικής, ταξικής Δυτικοευρωπαϊκής Αστικής Δημοκρατίας. Ο κυρίαρχος αστικός βιοιατρικός λόγος, πατριαρχικός, αποικιοκρατικός, ταξικός και μονομερής, δόμησε την έννοια του κοινωνικού φύλου, μετά το 1950, εγκλωβίζοντας και αναπαράγοντας ένα πατριαρχικό κανονιστικό πλαίσιο γνώσης, υπό καθεστώς συνεχούς διαμόρφωσης, όπως αναδεικνύεται από τη Jemina Repo στο Biopolitics of Gender. Σε αυτό το πλαίσιο διαμορφώνεται η βιοπολιτική του φύλου εντός κυρίαρχων καθεστώτων γνώσης/εξουσίας, και παράγει και αναπαράγει διαρκώς τον μύθο της αλήθειας του κυρίαρχου υποκειμένου. Παράλληλα ζητήματα αναστροφής του φύλου των διεμφυλικών και διαφυλικών υποκειμένων, όπως καυστικά διαπιστώνει η Jemina Repo, υποδηλώνουν ότι η ζωή είναι ανύπαρκτη χωρίς την αλήθεια του ειδικού.
-
Ελλάδα
Την ίδια στιγμή υπήρξε μία μετατόπιση προς εσωστρεφείς πολιτικές δράσεις και δημιουργία θυλάκων συνεύρεσης και δόμησης σχέσεων εντός των επιμέρους και διαπλεκόμενων πολιτικών κοινοτήτων.
Ελλάδα
Σημαντική για τα παραπάνω κρίνεται και η (σταδιακή) προσφορά μαθημάτων φύλου και σεξουαλικότητας σε προπτυχιακό και μεταπτυχιακό επίπεδο σε ορισμένα τμήματα στα ελληνικά πανεπιστήμια (Τμήματα Ανθρωπολογίας, Πολιτικής Επιστήμης, Παιδαγωγικής), καθώς και η έκδοση κάποιων τόμων, με ακαδημαική καταγωγή, με έμφαση στο σώμα και στη σεξουαλικότητα, τους οποίους χρησιμοποιούν/αξιοποιούν οι κινηματικές ομάδες και συνομιλούν κριτικά μαζί τους.
Ελλάδα
Άλλες ΛΟΑΤΚΙ ομάδες: Colour Youth Κοινότητα LGBTQ+ Νέων Αθήνας (2011), HOMOphobia, Thessaloniki Pride, Thessaloniki Rainbow Youth, Orlando.
Ελλάδα
Μερικές σημαντικές κουήρ/φεμινιστικές συλλογικότητες της Αθήνας και της Θεσσαλονίκης της δεκαετίας. Είναι «Η πρίζα», Μωβ Καφενείο, Gender Asphyxia, Bra-stards, Έκ-φυλες, Καμμένα Σουτιέν.
Ελλάδα
Καθιέρωση ποσόστωσης για κάθε φύλο στις Βουλευτικές εκλογές. To άρθρο 34 του π.δ. 26/2012. ορίζει ότι «…Για την ανακήρυξη των εκλογικών συνδυασμών αυτοτελών Κομμάτων, συνασπισμού συνεργαζόμενων Κομμάτων και ανεξαρτήτων, ο αριθμός των υποψηφίων βουλευτών, από κάθε φύλο, πρέπει να ανέρχεται σε ποσοστό τουλάχιστον ίσο με το 1/3 του συνολικού αριθμού των υποψηφίων τους, αντιστοίχως, σε όλη την Επικράτεια. Τυχόν δεκαδικός αριθμός στρογγυλοποιείται στην επόμενη ακέραιη μονάδα, εφόσον το κλάσμα είναι ίσο με μισό της μονάδας και άνω».
Ελλάδα
Το Πούστη-Riot αποτελεί μία πολιτική δράση που ιδρύθηκε το 2012 και εμπνεύστηκε το όνομά της από το ρωσικό συγκρότημα Pussy Riot. Παραπάνω πληροφορίες για την εν λόγω πολιτική δράση μπορούν να αντληθούν από την παρακάτω συνέντευξη μιας εκ των συμμετεχουσών στη διεύθυνση : http://popaganda.gr/polla-filia-apo-ts-pousti-riot/
Ελλάδα
Ο ν. 4144 προβλέπει τη «διόρθωση» της ληξιαρχικής πράξης σε περίπτωση «αλλαγής φύλου», χωρίς όμως να καθορίζει τη διαδικασία που πρέπει να προηγηθεί και η οποία έχει διαμορφωθεί μέσω της νομολογίας των δικαστηρίων https://www.hellenicparliament.gr/UserFiles/2f026f42-950c-4efc-b950-340c4fb76a24/n-tatfyl-eis.pdf .Να σημειωθεί πως ο Ειδικός Εισηγητής του ΟΗΕ για τα βασανιστήρια και κάθε άλλη βάναυση, απάνθρωπη ή εξευτελιστική μεταχείριση ή τιμωρία, σε εισήγησή του το 2013 τόνισε ότι η στείρωση χωρίς τη θέληση του ατόμου αποτελεί βασανιστήριο και καλεί τα κράτη να καταργήσουν κάθε νόμο που την επιβάλει ως προϋπόθεση για τη νομική αναγνώριση της ταυτότητας φύλου.
Ελλάδα
Ψηφίζεται ο Νόμος 4285 που αφορά την καταπολέμηση του ρατσισμού και της ξενοφοβίας.
Ελλάδα
Οδηγός χρήσης μη σεξιστικής γλώσσας στα διοικητικά έγγραφα.
Ελλάδα
Η Ρέπλικα ήταν μία αυτό-οργανωμένη συλλογικότητα διαχείρισης ενός κουήρ χώρου, η οποία υπήρξε ενεργή από το 2015 έως το 2020. Η ομάδα αυτή δραστηριοποιήθηκε σε μία εποχή που το σύμφωνο συμβίωσης για ομόφυλα ζευγάρια και η νομική αναγνώριση της ταυτότητας φύλου ήταν αντικείμενο συζήτησης στη δημόσια σφαίρα και συγκεκριμένα στη βουλή.
Αθήνα
Με κεντρικό σύνθημα «Νόμος είναι η Αγάπη» εκατοντάδες άνθρωποι απαιτούν την καθολική θεσμοθέτηση του συμφώνου συμβίωσης.
Ελλάδα
Δημιουργείται ο διεθνής οργανισμός Red Umbrella και στην Αθήνα. Ο οργανισμός ασχολείται με την εργασία στο σεξ και την προστασία αυτών των ανθρώπων.
Παγκόσμια
Προστίθεται ο όρος αμφιφοβία.
Ελλάδα
Το QueerNtekapaz είναι συλλογικότητα που δημιουργήθηκε με σκοπό την πολιτική παρέμβαση στο Athens Pride του 2016. Ο ιστότοπός της βρίσκεται στη διεύθυνση https://queerntekapaz.wordpress.com/
Ελλάδα
Στη συνέχεια, αρκετά λεσβιακά και κουήρ χώροι ψυχαγωγίας άνοιξαν δίνοντας σε κουήρ άτομα της Αθήνας «ασφαλέστερο» χώρο και επιλογές κοινωνικοποίησης. H ιδέα του «ασφαλέστερου χώρου» αποτελεί έναν συχνό προβληματισμό στις συζητήσεις εντός της ΛΟΑΤΚ πολιτικής δραστηριοποίησης στην Ελλάδα. Ενδεικτικά μπορούμε ν΄ αναφέρουμε το κείμενο της συλλογικότητας QueerNtekapaz με τίτλο «Για να γιορτάζουμε καθημερινά τις δικές μας ανώμαλες έκφυλες περηφάνιες!», το οποίο αποτελεί μια «διαθεματική queer κριτική στο Athens Pride», στο οποίο εντοπίζεται εν μέσω άλλων και το ακόλουθο κάλεσμα: «[...] Να θέτουμε μαχητικές διεκδικήσεις, θεσμικές και μη, γύρω από ζητήματα που αλληλοδιαπλέκεται η καταπίεση γύρω απ’ το φύλο, το έθνος, την τάξη, τη σεξουαλικότητα. Να οργανώνουμε συλλογικές queer γιορτές σε όλους τους χώρους καθιστώντας τους ασφαλέστερους για τα ευάλωτα σώματά μας εκφράζοντας την πολυμορφία της καύλας μας». Το κείμενο είναι διαθέσιμο στη διεύθυνση https://queerntekapaz.wordpress.com/2016/06/07/first-blog-post/.
Ελλάδα
Δημιουργείται από υποκείμενα της ΛΟΑΤΚΙ κοινότητας το AMOQA (Athens Museum of Queer Arts), στο χώρο του οποίου πραγματοποιούνται εκδηλώσεις, συναυλίες, drag show από διεθνείς καλλιτέχνιδες, καθώς επίσης φιλοξενεί εκθέσεις από άτομα της εγχώριας και διεθνούς ΛΟΑΤΚΙ κοινότητας.
Ελλάδα
Απόρριψη της αίτησης του AMOQA για την ίδρυση σωματείου από τους επίσημους θεσμικούς φορείς. Το Ειρηνοδικείο Αθηνών, δεν αποδέχθηκε την πρόταση γιατί φοβόταν ότι υποκρύπτεται η διάδοση της ομοφυλοφιλίας.
Ελλάδα
Το Ειρηνοδικείο Αθηνών (418/2016) είναι απόφαση όπου καταργείτο η διορθωτική επέμβαση ως προϋπόθεση για φυλομετάβαση για τα τρανς υποκείμενα, ανοίγοντας την πόρτα στην ανάλογη νομοθετική διάταξη του 2017.
Αθήνα
Ένας οδηγός της ΜΚΟ «χαμόγελο του παιδιού» συνελήφθη «ντυμένος με γυναικεία ρούχα», κατά τη διάρκεια της εργασίας του. Η είδηση συνοδεύτηκε από έναν τρανσφοβικό οχετό, τόσο από πλευράς «δημοσιογράφων», αλλά και της διοίκησης της εν λόγω ΜΚΟ. Το Σωματείο Υποστήριξης Διευμφυλικών, αντέδρασε ενάντια αυτού του στιγματισμού.
Ελλάδα
Ψηφίστηκε ο νόμος 4491 για τη νομική αναγνώριση της ταυτότητας του φύλου. Στον συγκεκριμένο νόμο, ο νομοθέτης δεν συμπεριέλαβε τα ιντερσέξ υποκείμενα, μεταξύ των οποίων και τους ιντερσέξ ανηλίκους. Όπως κατέληγε η Γενική Γραμματεία Διαφάνειας και Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων μετά το πόρισμα παιδοψυχολόγων που συμμετείχαν στη διαβούλευση, θεωρήθηκε ότι δεν ετίθετο απλώς ζήτημα αλλαγής νόμου, «αλλά και συνολικής αλλαγής νοοτροπίας».
Λονδίνο
Η Sara Farris δημοσίευσε ένα προκλητικό βιβλίο με τίτλο «In the name of women’s rights: the rise of femonationalism». Σε αυτό αναφέρεται στο πώς οι δεξιοί εθνικιστές, οι νεοφιλελεύθεροι και ορισμένες φεμινίστριες και υποστηρικτές/τριες ισότητας του φύλου, στιγματίζουν μουσουλμάνους άνδρες με στόχο την προώθηση μιας «καθαρής» Δυτικοευρωπαϊκής έμφυλης ταυτότητας.
Αμερική
Οι Nancy Fraser, Tithi Bhattacharya και Cinzia Arruzza, συνέταξαν το μανιφέστο για το 99%. Η πρωτοβουλία ακριβώς αναδεικνύει ότι ο φεμινισμός δεν πρέπει να στρέφεται στις επώνυμες, αλλά ακριβώς πρέπει να ξεκινά από το 99%.
Αθήνα
Η υπόθεση της δολοφονίας του ακτιβιστή του ΛΟΑΤΚΙ+ κινήματος, Ζακ Κωστόπουλου (drag queen Zackie Oh) ταρακουνά την κοινότητα. Ο Ζακ δολοφονήθηκε βάναυσα στο κέντρο της Αθήνας δια λιντσαρίσματος από «αγανακτισμένους πολίτες» με την ανοχή και τη σύμπραξη ανδρών της Ελληνικής Αστυνομίας.
Αμερική
Time’s Up. Οργάνωση, από τις πιο διάσημες χολιγουντιανές σταρ. Η οργάνωση επί της ουσίας διαθέτει ταμείο με στόχο την χρηματοδότηση της νομικής υποστήριξης όσων πέφτουν θύματα σεξουαλικής παρενόχλησης.
Ελλάδα
Δημιουργία κοινότητας Intersex Greece (XXY- XYY- 3X- AIS- CAH, Hypospadias, etc). https://www.astraeafoundation.org/stories/intersex-greece/
Ελλάδα
Δ"Witches of the South". «Η πρωτοβουλία "Witches of the South"γεννήθηκε ως ανάγκη να υπάρχει ένας ασφαλής χώρος για τις θηλυκότητες και ΛΟΑΤΚΙΑ+ άτομα στα Νότια. Η ομάδα μέσα από διαδικασία ανοιχτών συνελεύσεων αποσκοπεί στην διεκδίκηση του δημόσιου χώρου για ολ@ και στην κινηματική φεμινιστική δράση ενάντια στην έμφυλη βία και καταπίεση» . https://www.facebook.com/WitchesOfTheSouthnotia/
Βιβλιογραφία- Αβδελά, Ε. & Ψαρρά, Α. (επιμ.) (1985). Ο φεμινισμός στην Ελλάδα του Μεσοπολέμου: Μία Ανθολογία. Αθήνα: Γνώση.
- Αθανασίου, Σ.Α. (2003). Η συμμετοχή των γυναικών στις εκλογές για την ανάδειξη αιρετών οργάνων των δημοτικών και κοινοτικών αρχών. Γυναικείες συμμετοχές, γυναικεία ονόματα, ή ...τίποτε. Εφαρμογές Δημοσίου Δικαίου ΙΣΤ ́, 2003.ΙΙ, σ. 559-572.
- Αθανασίου, Αθ. (2006). Φεμινιστική θεωρία και πολιτισμική κριτική. Αθήνα: Νήσος.
- Αθανασίου, Αθ. (2006). Gender Trouble: η φεμινιστική θεωρία και πολιτική μετά την αποδόμηση της ταυτότητας. Σύγχρονα Θέματα. 94, σ. 62-71.
- Ανδριώτης, Ν. & Μιχαλοπούλου, Α. (2011, επιμ.). Ενδεικτικό Χρονολόγιο της νεότερης ελληνικής ιστορίας με σημαντικά γεγονότα γενικής ιστορίας και κυρίως ιστορίας των γυναικών. Αθήνα: Γενική Γραμματεία Ισότητας των Φύλων [ΓΓΙΦ]. http://www.isotita.gr/var/uploads/library/xronologio-istorias- gynaikon.pdf
- Αντωνόπουλος, Θ. (2019). «Από τα ’70 μέχρι σήμερα: αυτοί είναι οι σημαντικότεροι σταθμοί του ΛΟΑΤΚΙ+ ακτιβισμού στην Ελλάδα», Lifo. https://www.lifo.gr/lgbtqi/apo-ta-70s-mehri-simera-aytoi-einai-oi-simantikoteroi-stathmoi-toy-loatki-aktibismoy-stin
- Βαρίκα, Ε. & Σκλαβενίτη, Κ. (1981). Η εξέγερση αρχίζει από παλιά: Σελίδες από τα πρώτα βήματα του γυναικείου κινήματος. Αθήνα: Εκδοτική Ομάδα Γυναικών.
- Βαρίκα, Ε. (1995). Επανίδρυση ή επιδιόρθωση της δημοκρατίας: το αίτημα της ισάριθμης αντιπροσώπευσης. Σύγχρονα θέματα, 1995/57, σ. 42-58.
- Βαρίκα, E. [2011(1987)]. Η εξέγερση των Κυριών. Η γέννηση μιας φεμινιστικής συνείδησης στην Ελλάδα 1833-1907, Αθήνα: Παπαζήσης.
- Βερβενιώτη, Τ. (2013). Η γυναίκα της Αντίστασης. Η είσοδος των γυναικών στην πολιτική, Αθήνα: Κουκκίδα.
- Bonnie, S. (2019). Women’s Studies. The Basics. Second Edition, London: Routledge.
- Berger, T. and Guidroz, K. ( eds.). (2009). The Intersectional Approach: Transforming the Academy through Race, Class, and Gender. Chapel Hill: University of North Carolina Press.
- Butler, Judith. Gender Trouble: Feminism and the Subversion of Identity. New York: Routledge, 2006.
- Bryson, V. (2004). Φεμινιστική πολιτική θεωρία. Αθήνα: Μεταίχμιο.
- Butler, J. (2008). Σώματα με σημασία (Π. Μαρκέτου, μτφρ., Αθανασίου, Α., επιμ.). Αθήνα: Εκκρεμές.
- Buttler, J. (2009). Αναταραχή φύλου. Ο φεμινισμός και η ανατροπή της ταυτότητας, Αθήνα: Αλεξάνδρεια.
- Bridewell, A. (2016). "Black Lives Matter: Why Black Feminism?," First-Gen Voices: Creative and Critical Narratives on the First-Generation College Experience: Vol. 5 : Iss. 1. https://digitalcommons.lmu.edu/fgv/vol5/iss1/13
- Cornell, D. (1998). At the heart of freedom: Feminism, Sex and Equality. Princeton, NJ: Princeton University Press.
- Delphy, Ch. (1984). Les femmes et l’Etat. Nouvelles questions Féministes, N 6/7, σ. 4-19.
- Eisenstein, Ζ. (1978, επιμ.). Capitalist Patriarchy and the Case for Socialist Feminism. New York: Monthly Review Press.
- Fryer, D. (1997). Thinking Queerly: Race, Sex, Gender, and the Ethics of Identity.Boulder: Paradigm Press, 2010.
- Garland-Thomson, Rosemarie. Extraordinary Bodies: Figuring Physical Disability in American Culture and Literature. New York: Columbia University Press.
- Firestone, S. (1970). The dialectic for Sex: the case for Feministic Revolution. New York: Morrow.
- Griffiths, C. (2011). Globalizing the Postcolony: Contesting Discourses of Gender and Development in Francophone Africa. Lanham: Lexington Books.
- Golder, B. (2004). Rethinking the subject of Postmodern Feminist Legal theory: Towards a Feminist Foucaultian Jurisprudence. Southern Cross University Law Review, 2004, vol 8, σ. 73-95.
- Greer, G. (1970). The female Eunuch. St. Albans: Paladin.
- Γκελτής, Θ. (2019). «Από το 1976 μέχρι το 1990: το κίνημα για την απελευθέρωση της ομοφυλόφιλης επιθυμίας», Εfysn. 16.06.2019. https://www.efsyn.gr/ellada/koinonia/199943_apo-1976-mehri-1990-kinima-gia-tin-apeleytherosi-tis-omofylofilis-epithymias
- Hanisch, C. (1970). The Personal Is Political. Στο Allen, P. & Firestone, S. (επιμ.). Notes From the Second Year: Women's Liberation. New York: New York Radical Feminists.
- Haraway, D. (1990). Primate Visions: Gender, Race, and Nature in the World of Modern Science. New York: Routledge.
- Ηunt, A. (1990). Rights and Social Movements: Counter-Hegemonic Strategies. Journal of Law and Society.
- Autumn 1990, 17/ 3, σ. 309-328.
Hutchison, B. and Bonnie G. S. (eds.). 2011. Gendering Disability. New Brunswick: Rutgers University Press, 2004. - Jónasdóttir, Anna G., Valerie Bryson, and Kathleen B. Jones, eds. Sexuality, Gender, and Power: Intersectional and Transnational Perspectives. London: Routledge.
- Jacquot, S. (2015). Transformations in EU Gender Equality: From emergence to dismantling. London: Pal-
- grave: Macmillan.
- Κορασίδου Μ. [2000(1995)]. Οι άθλιοι των Αθηνών και οι θεραπευτές τους. Φτώχεια και φιλανθρωπία στην ελληνική πρωτεύουσα τον 19ο αιώνα. Αθήνα: Τυπωθήτω.
Lear, Μ. (1968, 10 Μαρτίου). Τhe Second Feminist Wave. The New York Times Magazine. Lister, R. (1997). Citizenship: Feminist Perspectives. Basingstoke: Macmillan. - Μαροπούλου, Μ. (2015). Δεύτερο φεμινιστικό κύμα: ο διαφοριστικός φεμινισμός ή ο φεμινισμός της διαφοράς. https://repository.kallipos.gr/handle/11419/6180.
- Μαροπούλου, Μ. (2015). Τρίτο Φεμινιστικό Κύμα: ο μεταμοντέρνος ή μεταδομιστικός φεμινισμός. https://repository.kallipos.gr/handle/11419/6185.
- Μάνεσης, Αρ. (1983). Η συνταγματική καθιέρωση της ισονομίας ανδρών και γυναικών (τρεις βασικές προβληματικές). Δίκαιο και Πολιτική 4/1983, σ.9-37.
- Mouffe, Ch. (1992). Feminism, citizenship and radical democratic politics. Στο Butler, J & Scott, J. (επιμ.). Feminists theorize the political. London: Routledge, σ. 369-384.
- Okin, S. M. (1989). Justice, Gender, and the Family. Νew York: Basic Books.
- Pateman, C. (1988). The sexual contract. Stanford: Stanford University Press.
- Παντελίδου-Μαλούτα, Μ. (2002). Το φύλο της δημοκρατίας. Ιδιότητα του Πολίτη και έμφυλα υποκείμενα. Αθήνα: Σαββάλας.
- Reis, E. (2009). Bodies in Doubt: An American History of Intersex. Baltimore: Johns Hopkins University Press.
- Ρεθυμιωτάκη, Ε. (2011). Οικογένεια και δίκαιο στην Ελλάδα του 21ου αιώνα: Τάσεις εξατομίκευσης και συμβατικοποίησης. Πρακτικά Γ ́ Τακτικού Συνεδρίου της Ελληνικής Κοινωνιολογικής Εταιρίας. Ελληνική κοινωνία 1975-2010, ανακατατάξεις, προκλήσεις. Αθήνα, 3-5 Νοεμβρίου 2011.
- Ρεθυμιωτάκη, Ε., Μαροπούλου, Μ., Τσακιστράκη, Χ. (2015). Φεμινισμός και Δίκαιο. https://repository.kallipos.gr/bitstream/11419/6177/2/00_master_document-KOY.pdf
- Σαλίμπα, Ζ. (2002). Γυναίκες εργάτριες στην ελληνική βιομηχανία και στη βιοτεχνία (1870-1922), Αθήνα: Ι.Ν.Ε.
- Σαμίου, Δ. (1989). Τα πολιτικά δικαιώματα των ελληνίδων (1864 -1952). Μνήμων, τευχ. 12, σ. 161-172. Σαμίου, Δ. (2013). Τα πολιτικά δικαιώματα των ελληνίδων (1864 -1952). Αθήνα: Π.Ν. Σάκκουλας. Tong, R. (2009). Feminist thought, a more comprehensive thought. Colorado: West View Press.
- Scott, J. (2010). Gender and the Politics of History. Rev. ed. New York: Columbia University Press, 1999.
- Spivak, Gayatri. Can the Subaltern Speak? Reflections on the History of an Idea. New York: Columbia
- University Press.
- Τσακιστράκη, Χ. (2015). Δεύτερο Φεμινιστικό Κύμα: ο γαλλικός φεμινισμός της διαφοράς. https://repository.kallipos.gr/handle/11419/6182
- Τζανάκη, Δ. (2020). «Είναι θεμιτό να ακολουθούμε μία φεμινιστική μεθοδολογία στις επιστήμες και τη φιλοσοφία;», Gavagai, 4. http://gavagaiphilosophy.weebly.com/gavagai-4-938373.html
- Young, I.M. (1987). Impartiality and the civil public: some implications of feminist criticisms of modern po- litical theory. Στο Benhabib, Sh. & Cornell, D. Feminism as a Critique, Essays on the political of gender in late capitalism.Oxford: Basil Blackwell.
- Yusra, τεύχος 8, Αναμνήσεις από το μέλλον: Μία ιστορία για την ιστορία των κουίρ πάρτυ στην Αθήνα (σ. 42).
- Χαρτογράφηση του φεμινιστικού κινήματος στην Ελλάδα: Ιδεολογικοπολιτικές αναζητήσεις και η συνεισφορά του στον δημόσιο χώρο και λόγο. ΔΙΟΤΙΜΑ. Ερευνήτρια: Δρ. Κοινωνιολογίας Ελιάνα Καναβέλη