στατιστικη


32%


The 2021 report’s by the World Economic Forum key findings include: Globally, the average (population-weighted) distance completed to parity is at 68.0%, which is a step back over last year. In other words, to date there is still a 32.0% average gender gap that remains to be closed. The gender gap in Economic Participation and Opportunity remains the second-largest of the four key gaps tracked by the index. According to this year’s index results 58% of this gap has been closed so far. The gap has seen marginal improvement since the 2020 edition of the report and as a result we estimate that it will take another 267.6 years to close.


80

When looking at the workforce as a whole, the gender gap in labour force participation among prime working age adults (25 to 54) has stagnated over the past 20 years. Improved education among women has done little to shift deeply entrenched occupational segregation in developed and developing countries. Women continue to carry out a disproportionate share of unpaid care and domestic work. In developing countries, that includes arduous tasks such as water collection, for which women and girls are responsible in 80 per cent of households that do not have access to water on the premises. 

(UN Women)


99%


Η θεματική εβδομάδα που υλοποιήθηκε το 2016 στα γυμνάσια της χώρας με τίτλο «Σώμα και Ταυτότητα», αποσκοπούσε στην ενημέρωση και ευαισθητοποίηση των μελών της σχολικής κοινότητας σε θέματα που αφορούσαν, μεταξύ άλλων, τις έμφυλες ταυτότητες (Ministry of Education, 2016). Σύμφωνα με την πλειονότητα των εκπαιδευτικών (63%) οι μαθητές έχουν κακή, ανεπαρκή γνώση πάνω στα θέματα σεξουαλικού προσανατολισμού και ταυτότητας φύλου. Ωστόσο, εντύπωση προκαλεί το γεγονός ότι οι ίδιοι οι εκπαιδευτικοί στη συντριπτική τους πλειονότητα (99%) έκριναν ότι έχουν χαμηλό επίπεδο γνώσεων επί του θέματος. Ακόμη, παρατηρήθηκε ότι πολλοί από αυτούς κράτησαν αρνητική στάση προς τα ζητήματα σεξουαλικού προσανατολισμού και ταυτότητας φύλου. Πιο συγκεκριμένα, το 22% δήλωσε ότι τα ζητήματα αυτά είναι εκτός του παιδαγωγικού τους ρόλου, το 20% εξέφρασε φόβο και κινδυνολογία και το 29% αρνήθηκε ή απέφυγε να συνεργαστεί στον σχεδιασμό σχετικού υλικού.

 (Καταπολέμηση του ομοφοβικού και τρανσφοβικού εκφοβισμού στα σχολεία Εθνική Έκθεση: Ελλάδα)


1431


1.431 Έλληνες συμμετείχαν σε δημοσκοπήσεις (Focus-Bari, 2015), στις οποίες το 76% του δείγματος θεωρεί ότι η κοινωνία θα πρέπει να αποδεχτεί την ομοφυλοφιλία, ενώ το 15% πιστεύει το αντίθετο. Επιπλέον, περίπου το 70% των συμμετεχόντων τάχθηκε υπέρ του δικαιώματος για σύναψη συμφώνου συμβίωσης των ομόφυλων ζευγαριών σε αντίθεση με ποσοστό 20% που τάχθηκε κατά του δικαιώματος αυτού. Ωστόσο, στο θέμα του γάμου ομόφυλων ζευγαριών, μόλις το 56% των ερωτηθέντων υποστήριξε τη νομιμοποίησή του, ενώ το 35% διαφώνησε με αυτή την πρόταση. Παρόμοια αποτελέσματα παρατηρήθηκαν όσον αφορά την υιοθεσία τέκνων από ομόφυλα ζευγάρια, καθώς το 56% του δείγματος δήλωσε υπέρ αυτού του δικαιώματος, ενώ το 30% δήλωσε κατά. Ακόμη, στο ζήτημα της ομοφυλοφιλίας, το 33% των ερωτηθέντων απάντησε ότι κάποιος γεννιέται ομοφυλόφιλος, το 20% ότι είναι θέμα προσωπικής επιλογής, ενώ το 38% δήλωσε ότι δεν γνωρίζει ή δεν επιθυμεί να απαντήσει σε αυτή την ερώτηση. Επίσης, αν και το 14% του δείγματος απάντησε ότι θεωρεί την ομοφυλοφιλία ως ψυχική διαταραχή, η πλειονότητα των συμμετεχόντων (57%) διαφώνησε με αυτή την άποψη.

(Καταπολέμηση του ομοφοβικού και τρανσφοβικού εκφοβισμού στα σχολεία Εθνική Έκθεση: Ελλάδα)


4

4 στα 10 κορίτσια σε χώρες της Υποσαχάριας Αφρικής παντρεύονται πριν την ηλικία των δεκαοκτώ ετών.

 (UNESCO, Υπουργείο Εσωτερικών, Γενική Γραμματεία Ισότητας των Φύλων)


5


Η σεξουαλική κακοποίηση στην παιδική ηλικία επηρεάζει ανεξίτηλα την ενήλικη ζωή, δεδομένου ότι, σύμφωνα με τη διεθνή βιβλιογραφία, το 20% των γυναικών και το 5-10% των ανδρών έχουν δηλώσει ότι έχουν υποστεί σεξουαλική βία στην παιδική τους ηλικία.

 (UNESCO, Υπουργείο Εσωτερικών, Γενική Γραμματεία Ισότητας των Φύλων)


90%


Tο 90% των γεννήσεων από έφηβες μητέρες στις αναπτυσσόμενες χώρες συμβαίνει εντός γάμου που είναι πρόωρος καθώς συμβαίνει πριν την ενηλικίωση των κοριτσιών ενώ πολλές φορές είναι και καταναγκαστικός.

 (UNESCO, Υπουργείο Εσωτερικών, Γενική Γραμματεία Ισότητας των Φύλων)


28


Οι γυναίκες λεσβίες έχουν 28% λιγότερες πιθανότητες σε σχέση με τις ετεροφυλόφιλες γυναίκες να προσέλθουν σε συνέντευξη για δουλειά, κάτι που αφορά τις γενικότερες λιγότερες πιθανότητες για τα άτομα ΛΟΑΤΚΙ στην επαγγελματική τους απασχόληση (Drydakis, 2011). Σύμφωνα με τον Ειδικό Εισηγητή της Επιτροπής Ανθρώπινων Δικαιωμάτων των Ηνωμένων Εθνών (Special Rapporteur of the United Nations Human Rights Council, 2010, 2011), στην Ελλάδα οι διακρίσεις εις βάρος ΛΟΑΤ ατόμων διαπιστώνονται στα περισσότερα περιβάλλοντα και ασκούνται ακόμη και από τις αρχές, όπως για παράδειγμα στην ιεραρχία των κρατουμένων στα σωφρονιστικά καταστήματα. Τα ΛΟΑΤ άτομα βρίσκονται στη χαμηλότερη θέση αυτής της ιεραρχίας και καταλήγουν να υφίστανται διπλή ή τριπλή διάκριση. Χαρακτηριστικό είναι το γεγονός ότι, σύμφωνα με μαρτυρίες, τα άτομα που κρατούνταν στο τμήμα των φυλακών που προοριζόταν για ΛΟΑΤ ήταν περιορισμένα στα κελιά τους και τους διαδρόμους, ενώ τους είχαν απαγορεύσει την πρόσβαση σε εξωτερικό προαύλιο χώρο για δύο χρόνια.

(Καταπολέμηση του ομοφοβικού και τρανσφοβικού εκφοβισμού στα σχολεία Εθνική Έκθεση: Ελλάδα)


28,9


Με έτος αναφοράς το 2017, μόλις το 28,9% των μελών των εθνικών Κοινοβουλίων είναι γυναίκες (αύξηση 3.6 ποσοστιαίων μονάδων από το 2012) και μόλις το 24, 6 % των μελών των Διοικητικών Συμβουλίων επιχειρήσεων είναι γυναίκες (αύξηση 8, 8 ποσοστιαίων μονάδων από το 2012). 

(Στατιστικά στοιχεία για την ισότητα των φύλων στην Ε.Ε. στο πλαίσιο της Ατζέντας 2030)


0


Στην ερώτηση για το πώς σκοπεύουν να διαχειριστούν τη φροντίδα των εξαρτώμενων μελών της οικογένειας κατά τη νέα φάση χαλάρωσης των μέτρων προστασίας και μέχρι να λειτουργήσουν ξανά τα σχολεία, το 45,7% των γυναικών και το 60% των αντρών δήλωσαν ότι θα συνέχιζαν να δουλεύουν από το σπίτι. Χαρακτηριστικό είναι ότι οι γυναίκες έδωσαν μηδενικά ποσοστά στις απαντήσεις “Θα βασιστώ στον/την σύντροφό μου που δεν εργάζεται” (στους άντρες το ποσοστό ήταν 4%) καθώς και “Παραιτήθηκε ή σκέφτεται να παραιτηθεί ο/η σύντροφός μου για να αντεπεξέλθουμε στην φροντίδα τους”.


29.3%


29,3% το ποσοστό των γυναικών ερευνητών σε παγκόσμια κλίμακα. Οι περιφερειακοί μέσοι όροι (βάσει διαθέσιμων δεδομένων) για το 2016 είναι: 48,2% για την Κεντρική Ασία, 45,1% για τη Λατινική Αμερική και την Καραϊβική, 41,5% για τα αραβικά κράτη, 39,3% για την Κεντρική και Ανατολική Ευρώπη, 32,7%, για τη Βόρεια Αμερική και Δυτική Ευρώπη, 31,8% για την υποσαχάρια Αφρική, 29,3% για την Ανατολική Ασία και τον Ειρηνικό, 18,5% για τη Νότια και Δυτική Ασία


97%


Τα αποτελέσματα της Έρευνας ΛΟΑΤ της ΕΕ (EU LGBT Survey) καταδεικνύουν ότι το 97% των Ελλήνων ηλικίας 18-24 ετών έχει ακούσει ή δει αρνητικές συμπεριφορές, επειδή κάποιος θεώρησε ότι ένας συνομήλικός του ήταν ΛΟΑΤ και το 76% των συμμετεχόντων έχει υποστεί τέτοιες συμπεριφορές. Έκπληξη προξενεί το γεγονός ότι, αν εξετάσουμε όλες τις ηλικιακές ομάδες, παρατηρούμε ότι το ποσοστό των ατόμων που έχει ακούσει ή δει τέτοιες αρνητικές συμπεριφορές παραμένει περίπου το ίδιο (96%). Τέτοιου είδους διακρίσεις και παρενοχλήσεις δεν θα μπορούσαν να παραμείνουν εκτός των εκπαιδευτικών ιδρυμάτων, όπου λαμβάνει χώρα το 27% των πιο σοβαρών περιστατικών και το 17% των σοβαρότερων σωματικών/σεξουαλικών επιθέσεων ή απειλών βίας. Τέλος, αξίζει να σημειωθεί ότι 1 στους 3 συμμετέχοντες ανέφερε ότι έχει βιώσει διακριτική μεταχείριση λόγω του ότι ήταν ΛΟΑΤ, από προσωπικό του σχολείου/ πανεπιστημίου κατά το έτος που προηγήθηκε της έρευνας (FRA, 2013). 

(Καταπολέμηση του ομοφοβικού και τρανσφοβικού εκφοβισμού στα σχολεία Εθνική Έκθεση: Ελλάδα)


47


Περίπου μία στις δύο γυναίκες (47%) έχουν βιώσει έμφυλη βία και δεν το έχουν αναφέρει ποτέ σε κανέναν, είτε πρόκειται για αστυνομία, υπηρεσίες υγείας, φίλους/ες, γείτονες/ισσες ή συναδέλφους/ισσες. Τα περιστατικά έμφυλης βίας που γνωρίζουμε είναι μόνο ένα τμήμα της πραγματικότητας.

 (European Institute for Gender Equality, Gender Equality Index 2017)


35%


Η πιο πρόσφατη και εκτεταμένη έρευνα της ΕΕ σχετικά με τις αντιλήψεις και τις εμπειρίες λεσβιών, ομοφυλόφιλων, αμφιφυλόφιλων και διεμφυλικών (ΛΟΑΤ), με συνολικά περισσότερους από 93.000 συμμετέχοντες, δείχνει ότι κατά το προγενέστερο της έρευνας έτος (2012) περίπου οι μισοί από τους συμμετέχοντες είχαν προσωπικά υποστεί διάκριση ή παρενόχληση για λόγους σεξουαλικού προσανατολισμού και ταυτότητας φύλου ενώ περίπου το ένα τέταρτο είχε δεχτεί επίθεση ή απειλή με βία (FRA, 2013). Στις τελευταίες, το ποσοστό έφτασε το 35% για τα διεμφυλικά άτομα. Η Κύπρος, η Ελλάδα και η Λιθουανία συγκαταλέγονται μεταξύ των 10 Κρατών-Μελών, στα οποία τα ΛΟΑΤ άτομα είναι περισσότερο πιθανό να καταστούν θύματα διακρίσεων, βίας και παρενόχλησης. Εξ αυτών των 3 χωρών, η Κύπρος και η Ελλάδα εμφανίζονται διστακτικές αναφορικά με την εφαρμογή του δικαιώματος στην εκπαίδευση των ατόμων ΛΟΑΤ, ενώ η Λιθουανία την αρνείται εντελώς, γεγονός που υποδηλώνει μεγάλη ασυμφωνία μεταξύ αυτών των χωρών και άλλων Κρατών-Μελών της ΕΕ, όπως η Ολλανδία, όπου τα ΛΟΑΤ άτομα υποστηρίζονται και το κοινωνικό περιβάλλον είναι δεκτικό (GALE, 2015).

 (Καταπολέμηση του ομοφοβικού και τρανσφοβικού εκφοβισμού στα σχολεία Εθνική Έκθεση: Ελλάδα)


271


Globally, women spend an average of 271 minutes on unpaid work per day. In the United States, women spend 243.2 minutes of unpaid work per day compared to men, who spend 150.2 minutes on average.⁶ That’s almost 11 hours more per week than men. At US$26.82 an hour (what the average American earns per hour),⁷ women would earn an extra $15,000 a year. In Asia and the Pacific, men perform the lowest share of unpaid care work of all regions which is equal to 1 hour and 4 minutes. The weight of additional work weighs heavily on women and affects the gender disparity in the workplace. What affects it most, however, is childbirth. Often dubbed the “motherhood penalty,” women face the largest wage gap increase during their childbearing years (around ages 26–35). One study analyzed Denmark’s economic earnings in relation to childbirth and showed that women had a severe drop-off in earnings after having their first child. The same study shows that men did not face the same penalty. 

(SAP HANA database, Data for Good Initiative, a series of data visualization articles being developed around the United Nations’ Sustainable Development Goals.)


43


Το Υπουργείο Παιδείας, Έρευνας και Θρησκευμάτων κατά το σχολικό έτος 2016-2017 υλοποίησε μία θεματική εβδομάδα στα γυμνάσια της χώρας με τίτλο «Σώμα και Ταυτότητα», η οποία αποσκοπούσε στην ενημέρωση και ευαισθητοποίηση των μελών της σχολικής κοινότητας σε θέματα που αφορούσαν, μεταξύ άλλων, τις έμφυλες ταυτότητες (Ministry of Education, 2016). Στη συνέχεια, πραγματοποιήθηκε έρευνα για τη διερεύνηση της εμπειρίας που βίωσαν 43 εκπαιδευτικοί συντηρητικών αντιλήψεων από τη συμμετοχή τους στη θεματική εβδομάδα (Pateraki, Orfanidou & Skibas, 2018). Αρχικά, παρατηρήθηκε ότι σχεδόν οι μισοί εκπαιδευτικοί του δείγματος (47%) δεν αντιμετώπισαν προβλήματα κατά την υλοποίηση των δράσεων που είχαν προετοιμάσει για αυτό τον σκοπό. Κάποιοι εκπαιδευτικοί, όμως, ανέφεραν προβλήματα με μέλη του Συλλόγου Διδασκόντων (24%), άλλοι δέχθηκαν αντιδράσεις από τους γονείς (20%) και ακόμη αντιδράσεις/άρνηση από τους μαθητές (9%).

(Καταπολέμηση του ομοφοβικού και τρανσφοβικού εκφοβισμού στα σχολεία Εθνική Έκθεση: Ελλάδα)